Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Betalingsproblemen

COMMENTAAR: Betalingsproblemen

08/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Betalingsproblemen

 

ALLE MOOIE PRAATJES van de regering ten spijt, de problemen van Suriname worden steeds groter. Dinsdag werd bekend dat ons land zich niet kan houden aan de afspraken die zijn gemaakt met houders van obligaties, die eind vorig jaar werden uitgegeven en 125 miljoen US dollar opleverden. Met dat geld kon de Staat overhaast de Afobakastuwdam overnemen wat voor iedereen, aldus de regering, grote voordelen zou opleveren. Het gevolg van het niet nakomen van de bindende verplichtingen is dat Suriname een boeterente krijgt van 3 procent en het toch al straatarme land dus op jaarbasis 3,75 miljoen US dollar extra moet ophoesten.

Zoals altijd als Suriname de duimschroeven wordt aangedraaid, ligt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet wakker van de boeterente. Sterker nog, hij had er al rekening mee gehouden, zegt hij nu. De strategie was volgens hem om een lagere rente af te dwingen bij het aangaan van de lening en vervroegd te kunnen aflossen, zonder penalties. "Dat hebben wij bereikt. Deze lening gaat dit jaar nog na de verkiezingen worden afgelost na de coronacrisis natuurlijk, waardoor de renteverhoging slechts één termijn bedraagt", zo zei hij tegenover deze krant.

Dat moet hij toch nog eens een keer uitleggen, want we betalen nu toch minstens 3,75 miljoen US dollar penalties? En kan hij zwart-op-wit de garantie geven dat in juni de verplichte eerste aflossing wordt voldaan? Zijn woord is inmiddels geen cent meer waard, dat heeft het verleden maar al te vaak bewezen. Als governor van de Centrale Bank van Suriname en als minister heeft hij het volk in de afgelopen tien jaar al heel wat fabeltjes op de mouw gespeld. Dus alles wat er uit zijn mond komt, moet helaas met een korrel zout worden genomen.

Als alles was uitgekomen dat hij heeft beloofd, dan zou Suriname nu één van de meest welvarende landen ter wereld zijn geweest. Ondertussen leende hij er naar hartenlust op los en die leningen kunnen nu niet terugbetaald worden. Ratingbureau Fitch waarschuwde al voor de penibele financiële situatie waarin Suriname verkeert, Standard & Poor's deed daar vorige week een schepje bovenop door te voorspellen dat er een redelijke kans is dat binnen een jaar de schulden niet terugbetaald kunnen worden. Dat lijkt nu al bewaarheid te worden.

Toch wast de regering de handen in onschuld. En als er dan problemen rond de terugbetaling naar buiten komen, dan is het altijd de schuld van andere factoren, zoals nu het coronavirus en de drastisch gedaalde olieprijzen. Nog wil men doen geloven dat het niet aan het desastreuze beleid van de afgelopen tien jaar ligt, waardoor nu steeds meer Surinamers pinaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina