Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We passen ons aan en maken er het beste van’

Omgaan met corona in armere wijken met grote gezinnen

08/04/2020 17:06 - Arjen Stikvoort

De wijk Texas in Paramaribo.

De wijk Texas in Paramaribo. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het coronavirus houdt iedereen in zijn greep. Arm, rijk, geschoold, niet-geschoold, we hebben er allemaal mee te maken op de een of andere manier. De overheid vaardigt maatregelen uit om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Eén van die maatregelen is voldoende afstand houden van elkaar. Makkelijk is dat allerminst. Al helemaal niet als je dicht op elkaar woont. Met grote gezinnen in één huis.

De Ware Tijd nam een kijkje bij zo'n gezin in de wijk Texas, aan de Nieuwe Charlesburgweg. Poplyn Winrigh is lerares Spaans op een muloschool, ze woont met haar zes kinderen, broer Elliot en moeder Eudia in een houten huis. De zon schijnt. Het wasgoed hangt aan de waslijn op het balkon te drogen. De voordeur staat wagenwijd open. De erfpoort is gesloten.

"Komt u verder." Winrigh nodigt mij uit te gaan zitten en begint te praten over hoe zij zich met haar huisgenoten door de coronacrisis heen slaat. "Het heeft goede en slechte kanten. Goed is bijvoorbeeld de sociale omgang die we nu met de kinderen hebben. Normaal gesproken is het rennen, vliegen om naar het werk te gaan. Alles gaat zo gehaast. Nu heb je tenminste alle tijd voor elkaar."

Ze spelen spelletjes als 'Uno' en 'Mens erger Je niet'. 's Morgens en 's avonds bidden en zingen ze met zijn allen en door de dag heen maken de kinderen schoolwerk dat ze van de juf gekregen hebben en wordt het erf schoongemaakt. "Ze kunnen immers niet de hele dag binnen zitten. Ze moeten hun energie kwijt in beweging."

Een van de mindere kanten van het coronavirus vindt zij, dat je heel voorzichtig moet zijn. "Ik ben vreselijk bang om naar de winkel te gaan en het geld aan te raken. Want het virus kan ook daarop zitten. Daarnaast zijn we echt familiemensen en houden we ervan om met z'n allen bij elkaar te zijn, te eten, te dansen, te lachen. Ook dat kan niet meer, alleen bellen, maar dat is veel minder leuk."

Het gezin heeft zelf ook maatregelen getroffen naast die van de overheid. "De kinderen mogen niet meer naar de hoofdkraan gaan die elders in de wijk staat om water voor de hele dag te halen. Dat doe ik nu. En thuis letten we extra op de hygiëne, bijvoorbeeld door vaker onze handen te wassen." Winrigh zegt dat het gezin via televisie alle ontwikkelingen over het virus volgt.

Dochter Johniëlla zit in de zesde klas van de basisschool en heeft geen moeite met het vele thuiszitten. Moeder vertelt dat de juf haar dochter lesgeeft via WhatsApp. "Alle opdrachten komen via mijn mobieltje binnen en die gaat mijn dochter dan maken. Het gaat heel goed en ze blijft tenminste bij." Ze stuurt vervolgens het werk terug naar de juf ter correctie.

"Nee, het leven is anders geworden, dat zeker. Maar ik kan niet zeggen minder leuk of zwaarder. We passen ons aan en maken er het beste van." Broer Elliot luiert wat op het balkon en geeft zijn mening. "Het is inderdaad druk in huis, maar dat was altijd al zo. Op sommige dingen moet je wel beter letten zoals de hygiëne en we kunnen minder makkelijk even naar buiten of met mensen omgaan. Ik ben militair, dat betekent orde, discipline, en aanpassen. Daar ben ik in getraind."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina