Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rosebel wil werknemers langer op concessie

Rosebel Goldmines wil werknemers langer op concessie

08/04/2020 09:56 - Jason Pinas

Arbeiders van Rosebel Goldmines in afwachting van vertrek naar de goudmijn in Brokopondo.

Arbeiders van Rosebel Goldmines in afwachting van vertrek naar de goudmijn in Brokopondo. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het voorstel van Rosebel Goldmines om het werkrooster van de veldarbeiders aan te passen wordt nog niet helemaal geaccepteerd door het bondsbestuur. De vakorganisatie wil dat de strenge veiligheidsregels die nu gelden in verband met de uitbraak van het coronavirus, eerst goed in acht worden genomen door de bedrijfsleiding.

De multinational wil het werkrooster veranderen van twee weken op de concessie met aansluitend een week in de stad, naar vier weken op de concessie en een week vrij. Maar het bondsbestuur wil eerst goede afspraken maken met de werkgever. "We zijn niet tegen het nieuwe rooster maar hebben wel voorwaarden. We willen bepaalde zaken over de veiligheid eerst gedaan zien", onderstreept Otmar Biswane, woordvoerder van de bond, tegenover de krant.

Hij wijst erop dat de medewerkers veel in contact met elkaar komen. Met name daarvoor moet een alternatief bedacht worden. "De mannen slapen daar en met het nieuwe rooster ga je voor een langere periode een grotere concentratie van werknemers hebben op de concessie. De voorzorgsmaatregelen zijn nog niet voldoende met ons gecommuniceerd", aldus Biswane.

Gesprekken tussen de werkgever en de bond zijn in afrondende fase. Het voorlopige advies van de vakorganisatie aan de werkers is dat ze twee weken op de concessie blijven. "Als ze langer willen blijven om extra bij te verdienen mag het. Maar niemand mag ze dwingen omdat we nog geen overeenstemming hebben bereikt met de leiding. De bond staat nog niet hierachter", benadrukt de woordvoerder.

Het bondsbestuur was er dinsdag als de kippen bij toen een aantal arbeiders zich moest melden bij de instaphalte van Rosebel aan de Van 't Hogerhuysstraat. De werkers moeten na ruim twee weken thuis vanwege de coronasituatie in het land, nu weer aan de slag. De vakbond wilde erop toezien dat veiligheidsvoorschriften vanuit het ministerie van Volksgezondheid goed in acht worden genomen voordat de arbeiders vertrekken naar Brokopondo.

Ze moesten voldoende afstand van elkaar houden en hun temperatuur laten meten alvorens ze in kleine groepen in de bus mochten. "We zijn komen kijken of alles volgens de voorschriften van de overheid gaat," legt de woordvoerder uit. Het streven van de bond is om zo snel mogelijk duidelijke afspraken te maken over de nieuwe werksituatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina