Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Helden gezondheidszorg

COMMENTAAR: Helden gezondheidszorg

09/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Helden gezondheidszorg

 

DE GEZONDHEIDSZORG STAAT in vrijwel de hele wereld zwaar onder druk door de coronapandemie. Zelfs in landen waar de zorgsector doorgaans pico bello in orde is, gooit corona alles overhoop en moeten beleidsmakers alles in het werk stellen om de bevolking zoveel mogelijk te beschermen. Artsen, verpleegkundigen en andere verzorgenden draaien overuren. Schoonmakers doen er, te midden van de verpleging van patiënten (zowel corona als ‘gewone’), alles aan om de werkomgeving zo steriel mogelijk te houden. Dit om verdere spreiding van het virus buiten de deur te houden.

In veel landen is er tekort aan de meest noodzakelijke middelen om de coronapatiënten te kunnen helpen en het zorgpersoneel te beschermen. En in landen waar er nog beschermingsmiddelen zijn, dreigt langzaamaan een tekort. In Suriname zijn de coronagevolgen nog beperkt: het aantal patiënten staat al dagen op tien, er is tot nu toe slechts één dode te betreuren. Dat is er natuurlijk één teveel, maar in vergelijking met bijvoorbeeld de staat New York, waar iedere dag vele honderden mensen sterven door het virus, mag Suriname zich gelukkig prijzen. 

En dat is maar goed ook, want een grootschalige uitbraak kan het land nooit aan. Daarvoor is in de afgelopen jaren de gezondheidszorg op alle vlakken teveel uitgehold. Al lang voordat corona zijn intrede deed in de wereld, was de zorg in Suriname al niet meer wat het wezen moest. Ziekenhuizen moesten en moeten door de late betaling, of zelfs het helemaal uitblijven van noodzakelijke subsidies, iedere maand de eindjes aan elkaar knopen; op de basiszorg wordt inmiddels zodanig gekort dat patiënten vaak zelf moeten bijbetalen voor een behandeling of medicijn, wat voor menigeen niet op te brengen is. 

Ook verpleegkundigen hebben het zwaar, zoals vrijwel elke Surinamer. Het is schrijnend dat sommigen nu zelfs afhankelijk zijn van goederen die voor een lage prijs door het ministerie van LVV speciaal voor hen beschikbaar worden gesteld. Op zich een mooi gebaar, maar daarmee geeft de overheid in feite toe dat deze groep te weinig verdient. Nu wordt een pleister op de wonde gedaan, terwijl eigenlijk een betere waardering noodzaak is. Maar dat zit er, gezien de financiële situatie van het land, voorlopig niet in. 

Toch gaan de mensen in de medische sector ondanks de penibele situatie onverstoord door met datgene waarvoor ze zijn opgeleid: het redden van mensenlevens. En dat zullen ze waarschijnlijk ook doen als onverhoopt het coronavirus in Suriname toeslaat. Deze ondergewaardeerde helden - vooral de verplegenden - verdienen dus wel een extra pluimpje, want eens hebben we ze allemaal nodig. Of je nu een gewone burger of een vooraanstaande politicus bent.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina