Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COVID-19-teller laag door laboratoriumdiagnostiek

COVID-19-teller laag mede door goede laboratoriumdiagnostiek

09/04/2020 00:02 - Arjen Stikvoort

John Codrington is tevreden over het snel en adequaat onderzoek dat gelijk werd gedaan nadat in Suriname de eerste persoon positief werd getest op COVID-19.

John Codrington is tevreden over het snel en adequaat onderzoek dat gelijk werd gedaan nadat in Suriname de eerste persoon positief werd getest op COVID-19. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Dat het aantal positief geteste coronapatiënten nog steeds op tien staat, heeft volgens John Codrington, hoofd Klinisch Chemisch Laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, onder meer te maken met zorgvuldig diagnostisch laboratoriumwerk.

"Nadat de eerste coronapatiënt positief was getest, is er snel en adequaat onderzoek gedaan. We hebben vrijwel geheel zelfstandig, weliswaar met middelen vanuit het buitenland, de juiste testen kunnen uitvoeren en een juiste diagnose kunnen stellen. Dat is erg belangrijk, want als je eenmaal verkeerd test, zijn de gevolgen niet te overzien." 

Codrington zegt dat ook door directe maatregelen van het COVID-19-managementteam het aantal positieve besmettingen relatief laag is gebleven. Het virus wordt goed in toom gehouden door de strenge maatregelen die zijn genomen en door de bevolking die zich daar aan houdt. Echter, het is nog te vroeg om te juichen.

Hij zegt dat de bevolkingssamenstelling van Suriname anders is dan die van Europese landen, zoals Nederland, waar het aantal coronabesmettingen en mensen die aan het virus zijn overledenen vele malen hoger ligt. "We hebben een betrekkelijk jonge bevolking, waardoor er dus ook minder ouderen het slachtoffer zijn."

Maar hij plaatst vraagtekens bij hoe lang dit gaat duren en of Suriname bereid is de kosten die de epidemie met zich meebrengt op zich te nemen. "Hoe langer de lockdown duurt en de economie stilligt, hoe duurder het wordt. En dat is een hoge prijs die men betaalt."

Hoewel het nog heel lang zal duren, is het volgens hem van essentieel belang voor Suriname en de rest van de wereld dat er snel een vaccin wordt ontwikkeld. Ook belangrijk is dat er - misschien in een later stadium - voorzorgstesten komen.

"In het buitenland, waaronder Nederland, is men bezig (groeps)immuniteit op te bouwen doordat degenen die genezen zijn verklaard van het virus zich weer gaan mengen onder de rest van de bevolking. Dat is goed ter bescherming van de het volk. Maar zolang dat hier niet het geval is, is de samenleving toch echt fragiel en kwetsbaar en kan het zomaar gebeuren dat het virus ineens weer de kop opsteekt en meer slachtoffers maakt, bijvoorbeeld onder ouderen die tot de risicogroep behoren." 

Hoewel de coronapandemie het nieuws beheerst, wil Codrington het belang van andere virusziekten als dengue en chikungunya niet onderbelicht laten. "Hoewel de symptomen van corona en dengue op elkaar lijken, moeten we daar goed onderscheid in maken. Dat gebeurt door testen in het laboratorium. Er mag absoluut geen verwarring komen. Alles staat of valt dus met een juiste diagnose die in het lab kan worden gedaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina