Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KKF: 'Nog geen bedrijven failliet of gesloten’

KKF: 'Nog geen bedrijfssluitingen of faillissementen'

09/04/2020 22:44 - Arjen Stikvoort

Dienstverlening in Paramaribo is anders door het COVID-19 probleem.

Dienstverlening in Paramaribo is anders door het COVID-19 probleem. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel veel bedrijven het door de overheidsmaatregelen als gevolg van het nieuwe coronavirus heel moeilijk hebben, is er nog geen sprake van opheffing of faillissement. “Daar is het nog te vroeg voor”, zegt Paul de Baas, ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), tegen de Ware Tijd.

Wel is de overheid gevraagd een systeem van registratie in te voeren voor alle bedrijven die direct gedupeerd zijn door de coronacrisis. "Het zijn er ongekend veel. Denk alleen al aan sectoren als de horeca, toerisme, entertainment, verzekeringsindustrie en transport. Er moet iets komen om deze branches financieel te compenseren." 

"We wachten af wat economische grootmachten als Europa en de Verenigde Staten doen. Hoe lang gaat deze pandemie duren? Welke koers gaan zij varen? Dit alles heeft invloed op de wereldeconomie, zo ook op Suriname", zegt De Baas.

Ondernemen anno 2020 en in de toekomst zal niet meer hetzelfde zijn. "Behalve rekening houden met het puur zakelijke aspect, zullen we ook met persoonlijke richtlijnen moeten komen, zoals vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen, social distancing en niet zomaar in ieders spraakrichting staan. Het zal een totaal andere 'benadering van zakendoen' worden. Maar samen komen we eruit."

KKF geeft bij de dienstverlening prioriteit aan de veiligheid van medewerkers en klanten. Veel gebeurt door kortere werktijden en online dienstverlening. De Baas ziet een andere manier van bedrijfsvoering ontstaan nadat het coronavirus in Suriname en de rest van de wereld zal zijn verdreven. 

"Het voldoende afstand houden van elkaar, het besef van onze omvangrijke persoonlijke handelingen in de algehele bedrijfsvoering en onze hygiëne zullen een véél grotere betekenis dan voorheen krijgen."

De KKF-topman ziet "een trend ontstaan van onzekerheid en verslagenheid". En die zal volgens hem zijn weerslag hebben op het runnen van een bedrijf. "Een ieder - of je nu klant bent of werkgever - hoe meer mensen op de werkvloer, hoe meer handelingen je verricht, hoe groter het risico van besmetting."

Er zal daarom een methode moeten worden ontwikkeld die de samenleving daar bewust van maakt. In de algehele bedrijfsvoering zullen meer handsanitizers en mondkapjes moetn worden ingevoerd. Daarnaast moet iedereen ook voldoende afstand tot elkaar bewaren.

De Baas vindt dat Suriname zich moet gaan bezinnen op wat het land nu daadwerkelijk kan en in huis heeft. "Want we hebben tijdens de coronacrisis aan den lijve ondervonden dat wat we importeren, ook nadelen heeft. Wij zijn sterk afhankelijk van China en hebben goede contacten met de Chinese industrie. Maar de Chinezen zijn zich nog bewuster dan wie ook hoe gevaarlijk dit virus is en wat voor enorme consequenties het heeft voor de eigen en wereldhandel. Ze worden heel goed door hun eigen gemeenschap geïnfomeerd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina