Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Regering bekijkt opties hulp corona-getroffenen

Noodvoorzieningen in de maak voor getroffenen coronacrisis

09/04/2020 10:12 - Naomi Hoever

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme doet mededelingen op de dagelijkse COVID-19 persconferentie.

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme doet mededelingen op de dagelijkse COVID-19 persconferentie. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De regering werkt voorstellen uit om bedrijven en personen te compenseren die door de coronacrisis worden getroffen. Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme zegt dat de wet Uitzonderingstoestand COVID-19 is bedoeld om onder meer de economische effecten die voortvloeien uit de crisis op te vangen.

De bewindsman houdt rekening met personen in de informele sector en de ontslagen die eventueel zullen vallen. Vandaar dat er zoveel mogelijk sectoren worden gehoord. Eén voorstel gaat over uitstel van betaling van hypotheken en leningen om bedrijven en individuen tegemoet te komen. Hierover zal met de banken en de Centrale Bank van Suriname worden gesproken.

Daarnaast wordt voorgesteld om pensioenafdracht gedurende een bepaalde periode geheel te stoppen of uit te stellen middels een verspreide betalingsregeling. Ook gaan de gedachten uit naar het combineren van verschillende belastingen voor een bepaalde periode en het aanbieden van renteloze leningen aan ondernemers. 

Verder wordt voorgesteld een herstelfonds op te richten om getroffen sectoren te herstarten na de crisis, het betaalbaar en beschikbaar houden van primaire basisproducten, het stoppen met de import van luxegoederen om geld te hebben voor strategische goederen. Hieronder vallen onder meer primaire levensbehoeften zoals vitamine C, mondkapjes en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tsang benadrukt dat het om een tijdelijke importstop van luxegoederen gaat, ter garantie van de strategische goederen. De regering denkt ook aan het stimuleren van importvervangende producten, die kunnen worden opgenomen in de voedselpakketten van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Er zijn ook voorstellen om de tarieven voor nutsvoorzieningen voor productiebedrijven te verlagen ter stimulering van lokale productie. Gedacht wordt aan stroom, water en internet. Grondstoffen en machines voor de lokale productie kunnen invoerrechtvrij geïmporteerd worden.

Bedrijven die nieuwe arbeiders in dienst nemen, kunnen een korting krijgen op omzetbelasting. Ambtenaren die thuiszitten, kunnen worden ingezet bij zowel overheids- als particuliere productiebedrijven. Ondernemingen die gesloten zijn kunnen belasting in mindering krijgen op het loon dat zij moeten betalen aan werknemers.

Zorg- en dienstverleners in de frontlinie van de corona-aanpak krijgen een extra toelage gedurende de crisisperiode. Deze voorstellen moeten nog worden aangenomen door het bestuur van het noodfonds.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina