Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OWT&C waarschuwt Trishul

OWT&C waarschuwt Trishul om belediging Adhin

09/04/2020 08:05 - Ivan Cairo

Trishul is aangeschreven om te stoppen met het beledigen van 'waarnemend president' Ashwin Adhin.

Trishul is aangeschreven om te stoppen met het beledigen van 'waarnemend president' Ashwin Adhin. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft via zijn advocaat de directie van Trishul Broadcasting Network gewaarschuwd in haar uitzendingen beledigingen en smaad tegen vicepresident Ashwin Adhin onmiddellijk te staken. Omroeper en programmamaker Satis Baldewsingh zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt.

Adhin wordt opgevoerd als "de persoon van het waarnemend staatshoofd". "Het bespreken of kritiek uitoefenen op het functioneren van personen is toegestaan, zij het met enige beperkingen. Daarbij mag de grens van toelaatbaarheid nimmer worden overschreden", schrijft advocaat Eloa van der Hilst op 6 april aan Trishul-directeur Kenneth Rambali. 

Het ministerie baseert zich op het Wetboek van Strafrecht waarin staat dat op belediging of smaad van het staatshoofd of zijn waarnemer een gevangenisstraf tot vijf jaar en een boete van SRD 50.000 staat. Bij de directie van Trishul wordt erop aangedrongen erop toe te zien dat medewerkers zich onthouden van strafwaardige gedragingen. 

In verschillende kringen is verbaasd gereageerd op de brief, vooral omdat Adhin als "waarnemend staatshoofd" wordt opgevoerd. Desgevraagd zegt advocaat Gaetano Best dat volgens de Surinaamse strafwetgeving pas sprake van belediging kan zijn indien dat bij een rechterlijk vonnis is vastgesteld. 

Bovendien is Adhins functie geen "waarnemend president", maar vicepresident. "Je bent pas waarnemend president als de president afwezig is en volgens de wettelijke procedures de functie tijdelijk heeft overgedragen aan de vicepresident."

Best wijst er verder op dat in geval van belediging of smaad de partij die zich beledigd voelt eerst aangifte moet doen bij de politie of het Openbaar Ministerie. "Dat is het enige dat je kan doen. Dan bekijkt de procureur-generaal of het strafbaar feit is gepleegd en brengt hij de zaak voor bij de onafhankelijke rechter ter beoordeling."

De jurist merkt verder op dat onnodig met geweldige woorden wordt gesmeten en gedreigd in de brief en dat op grond van het schrijven geen maatregelen tegen het omroepbedrijf getroffen kunnen worden. Maatregelen zoals het intrekken van de uitzendvergunning zouden pas mogelijk zijn indien de vergunningsvoorwaarden zouden zijn overtreden en wanneer een onafhankelijke rechter heeft geoordeeld dat er daadwerkelijk sprake is van belediging. "Je zou als overheid dus rustig het oordeel van de rechter moeten afwachten voordat je sanctiemaatregelen kan treffen", aldus Best.

Eind januari werd Baldewsingh op last van het Openbaar Ministerie aangehouden en ingesloten nadat tegen hem aangifte was gedaan wegens belediging en bedreiging van president Desi Bouterse. Op zijn Facebook-pagina had hij liederlijke taal tegen het staatshoofd gebruikt. Ook zwaaide hij met een jachtgeweer. Na enkele dagen werd hij in vrijheid gesteld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina