Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rosebel hanteert oud werkrooster

Rosebel hanteert oud werkrooster

09/04/2020 06:08 - Naomi Hoever

Arbeiders van Rosebel Gold Mines dinsdag vóór vertrek naar de plant in Brokopondo.

Arbeiders van Rosebel Gold Mines dinsdag vóór vertrek naar de plant in Brokopondo. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bij Rosebel Gold Mines wordt het oude werkrooster toch nog gehanteerd. De werknemersorganisatie is er voorlopig tegen dat er langere werkperiodes worden ingesteld. Dit is intussen bijgesteld door de directie.

Het voorstel van 28 dagen werken en twee weken in de stad is herzien naar het oude werkschema van twee weken werken in Brokopondo en twee weken thuis. "Overal sluiten bedrijven of werken mensen van huis uit. Bedrijven die open blijven, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. We zeggen niet dat het bedrijf moet sluiten, maar vragen wel dat de regels van de regering tegen verspreiding van het virus worden nageleefd", zegt woordvoerder Otmar Biswane. 

De bond zal ook praten met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) over maatregelen die op de werkvloer in acht moeten worden genomen. De vakorganisatie heeft haar leden dinsdag vóór vertrek naar Brokopondo geïnformeerd over het coronavirus. 

Het kort geding dat het bestuur van de werknemersorganisatie heeft aangespannen tegen 'voorzitter' Winston Wirht dient donderdag. Het bestuur vraagt een verbod dat hij brieven namens het bestuur verstuurt en het logo gebruikt.

Bestuursleden zeggen dat de in ongenade gevallen voorzitter om zijn vertrouwen, expertise en drive is binnengehaald. Echter, naderhand bleek dat hij zijn eigen richting opging. Wirht wordt ervan beschuldigd zich niet te houden aan afspraken en zijn eigen belang te dienen. 

Hij heeft - buiten de statuten om - een lid aangesteld als persoonlijk adviseur. Die persoon ontvangt dezelfde tegoeden en heeft privileges, maar neemt ook waar als voorzitter. Volgens de statuten moet er via de algemene ledenvergadering goedkeuring hiervoor worden gevraagd. 

Een actiecomité dat Wirht wilde behouden, had gevraagd dat hij de gelegenheid zou krijgen om informatie te geven over de bestuurscrisis en over hoe verder leiding zal worden gegeven aan de vakbond.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina