Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Inheemsen Frans-Guyana ontvluchten quarantaine

Inheemsen Frans-Guyana vluchten na positieve coronatest

11/04/2020 08:32 - Naomi Hoever

Inheemsen Frans-Guyana vluchten na positieve coronatest

Foto: Dado Ruvic / Reuters  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft gedreigd de noodtoestand uit te roepen in de grensgebieden met Guyana en Frans-Guyana, omdat bepaalde burgers met hun wangedrag het binnenland acuut in gevaar brengen. Hij vreest dat deze praktijken zullen resulteren in duizenden besmettingen.

De situatie moet met de hoogste staat van paraatheid worden benaderd, zei het staatshoofd vrijdagavond in een televisietoespraak. Hij liet weten dat de gedeeltelijke lockdown die op 29 maart is afgekondigd, met nog twee weken wordt verlengd.

Ook zal spoedoverleg worden gevoerd met virologen en de ordediensten. "Blijft u thuis. Tan na yu oso. Lespeki granlanti. No abra a liba. Als dit niet werkt zullen we in het belang van iedereen de noodtoestand moeten afkondigen in de grensgebieden", waarschuwde het staatshoofd.

Bouterse zegt dat er veel is gedaan om de COVID-19-situatie onder controle te krijgen. Suriname was bijna zover om alle mensen uit het buitenland terug te halen. "Ik weet dat u Suriname mist en dat u zo gauw weer terug wil. We hebben de verantwoordelijkheid alle zaken op orde te zetten, zodat u weer veilig terugkomt", sprak hij de gestrande Surinamers toe.

NDP-parlementariiër Grace Watamaleo uit Marowijne is bezorgd over de situatie. Ze is vrijdag in allerijl naar Albina vertrokken om met kapiteins van verschillende dorpen in contact te treden, nadat ze te horen kreeg dat zestien inheemsen van een dorpje in Frans-Guyana positief zijn getest op het nieuwe coronavirus.

Enkele van deze mensen zijn uit de quarantaine gevlucht. Watamaleo vreest dat zij de oversteek doen naar Galibi, op Surinaamse bodem. Zij doet een beroep op alle inheemse families in Marowijne deze personen niet op te vangen, maar terug te sturen en de autoriteiten te waarschuwen. Er zijn afspraken gemaakt met kapitein Silowen Alamijaware van Galibi, zegt Watamaleo.

Volgens haar steken mensen over naar Suriname om voedingsmiddelen aan te schaffen. De boothouders vervoeren personen ondanks de waarschuwing van de autoriteiten, omdat zij anders geen inkomsten hebben. Watamaleo vraagt om ondersteuning voor deze groep, zodat er een eind kan komen aan het illegaal oversteken.

In een verklaring bevestigt directeur Danielle Veira van Nationale Veiligheid dat de "grensposten waar het bevoegd gezag is gestationeerd worden omzeild, ondanks de verhoging van het aantal politieambtenaren en militairen." De COVID-19-situatie in Suriname is redelijk stabiel en dat willen de autoriteiten zo houden. "Dit komt echter in gevaar met de ongebreidelde verplaatsingen en het illegaal oversteken bij de grenzen."

Volgens haar vormen deze personen een mogelijk gevaar voor zichzelf en voor hun medemens. Elke oversteek zou kunnen worden beschouwd als een mogelijke besmetting, waarbij één persoon in veertien dagen meer dan vierhonderd personen kan besmetten. "Efu un lasi a strei omdati unu e abra den grens, unu o kon ini bigi problema." Daarom zal niet worden toegestaan dat de nationale (gezondheids)veiligheid in gevaar wordt gebracht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina