Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'SER praat niet per se met iedereen'

'SER praat niet per se met iedereen'

14/04/2020 00:00 - Merredith Bruce

Marten Schalwijk is voorzitter van de commissie Sociaal Economisch Beleid van de SER.

Marten Schalwijk is voorzitter van de commissie Sociaal Economisch Beleid van de SER. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Bij het verzamelen van informatie om te komen tot een algemeen advies, voert de Sociaal Economische Raad (SER) niet "per se" met iedereen gesprekken. Zo stelt Marten Schalwijk, voorzitter van de commissie Sociaal Economisch Beleid binnen de raad.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie voor Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zei vorige week tegen de Ware Tijd dat de vereniging niet is geconsulteerd over de door de SER uitgebrachte adviezen voor versterking van micro-, kleine- en middelgrote ondernemingen (mkm). Schalkwijk zegt dat het bestuur van de SER wel een discussieavond heeft gehouden over de materie waarvoor alle relevante personen en organisaties waren uitgenodigd. Echter, hij kon niet met zekerheid zeggen of ook Akmos was uitgenodigd.

Volgens Schalkwijk is van belang of de SER voldoende informatie heeft om tot een advies te komen. In het advies over versterking van de mkm-ondernemingen zijn er diverse sectoren geselecteerd die volgens de raad prioriteit zouden verdienen voor ondersteuning. Onder meer de agrarische, visserij- en bosbouwsector, natuurtoerisme, intensieve gezondheidszorg en sport. "Wij hebben niet met personen uit al deze sectoren gesproken, omdat de uitwerking van het advies dient te geschieden door andere actoren."

Aanbevolen is de Nationale Ontwikkelingsbank die dat in samenwerking met het Suriname Business Forum zou moeten doen. Schalkwijk: "Die organisaties behoren zo een advies dan verder uit te werken en per sector wellicht specifieke criteria aan te geven." De recente aanbevelingen heeft de raad op eigen initiatief opgesteld. Het mkm-rapport telt veertig pagina's waaronder twaalf bijlagen met cijfers, voorbeelden en toelichtingen. Het document is gestuurd naar de president, vicepresident en De Nationale Assemblee. Een exemplaar is verstuurd naar de VSB en Asfa, opdrachtgevers van de SER en naar Ravaksur.

Eén van de adviezen is dat de regering jaarlijks een kapitaalsinvestering doet van veertig miljoen US dollar in de betreffende ondernemingen. Binda vraagt zich af hoe realistisch het voorgestelde bedrag is, "wetende dat de regering het geld niet beschikbaar heeft". De aanbevelingen worden gedaan tegen het licht dat micro-, kleine en middelgrote ondernemingen in de meeste landen de ruggengraat vormen van de economie, meldt de SER.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina