Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bond: Reële verhoging voor verpleegkundigen

Bond hoopt op reële verhoging voor verpleegkundigen

15/04/2020 08:01 - Aidy Pinas

Verpleegkundigen van het RKZ worden bedankt voor hun inzet.

Verpleegkundigen van het RKZ worden bedankt voor hun inzet. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Men is altijd vol lof over de inzet van verpleegkundigen, vooral in de voorbije weken was dat het geval. Maar dit alleen is niet voldoende. De verpleegkundigen van onder meer het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis verdienen ook een betere financiële waardering.

Volgens bondsvoorzitter Robby Naarendorp is de werkdruk heel hoog en moet het gewaardeerd worden, dat ze zich desondanks blijven inzetten, "Maar met lofprijzing kunnen ze niet naar de supermarkt gaan. We worden allemaal geconfronteerd met de prijzen", zegt hij.

De onderhandelingen voor aanpassing van het salaris waren al begonnen maar door de coronacrisis zijn zaken aangehouden. Hij hoopt dat de inzet en bijdrage van de verpleegkundigen ook worden meegenomen wanneer bond en werkgever later dit jaar om de tafel zullen gaan om te onderhanden over een cao.

Twee weken geleden heeft de overheid nog net kunnen voorkomen dat het werk werd neergelegd. Het personeel had aan het einde van de maand namelijk nog geen salaris ontvangen en dreigde met staking. Naarendorp merkt op dat het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis niet voldoende geld binnenkrijgen voor verrichte diensten, omdat de ligdagtarieven sinds 2014 niet zijn aangepast en de regering dit niet toestaat.

Hierdoor hebben deze ziekenhuizen het financieel moeilijk en kan van salarisverhoging geen sprake zijn. Het personeel van de overheidsziekenhuizen heeft niet zo lang geleden een salarisaanpassing van 25 procent gekregen, terwijl dat bij de particuliere instellingen nog niet eens vijf procent was in de afgelopen vijf jaar.

De overheid komt de particulieren tegemoet met koopkrachtversterking, maar dit is niet de ideale situatie, vindt Berenstein. "De koopkrachtversterking werkt niet door en wordt niet meegerekend voor de pensioengrondslag." De bondsvoorzitter wijst verder op de grote prijsverhogingen.

"De mensen moeten dit jaar een redelijke aanpassing krijgen want zo kan men niet doorgaan. Ik weet dat het heel moeilijk is, maar het zal wel moeten. Voor nu moet de uitbetaling van de salarissen en de koopkrachversterking wel gegarandeerd zijn. Als dat niet het geval is, is er een groot probleem."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina