Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Moeder- en kindzorg gaat door tijdens pandemie

Moeder- en kindzorg gegarandeerd tijdens coronapandemie

17/04/2020 05:54 - Aidy Pinas-Agodeba

Zwangere vrouwen kunnen zich ondanks het coronavirus elk moment aanmelden bij 's Lands bij gezondheidsproblemen.

Zwangere vrouwen kunnen zich ondanks het coronavirus elk moment aanmelden bij 's Lands bij gezondheidsproblemen. Foto: nl.dreamstime.com  

PARAMARIBO - Hoewel het nieuwe coronavirus ook Suriname in zijn greep heeft, is de zorg voor zwangere vrouwen beschikbaar. Dat verzekert Soenita Nannan Panday-Gopisingh, medisch directeur van 's Lands Hospitaal. De instelling zorgt ervoor dat die veilig wordt aangeboden, geheel in lijn met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Nannan Panday stelt in gesprek met de Ware Tijd dat er landelijk aandacht wordt besteed aan de doelgroep. Elk ziekenhuis is volgens haar voorbereid op noodgevallen, zoals besmetting met het coronavirus. De stuurgroep Maternale Gezondheidszorg, waarvan zij deel uitmaakt, heeft nadrukkelijk aandacht voor de situatie.

"De zorg gaat dus door. Natuurlijk kijken we ook naar wie acutere zorg nodig heeft en wie niet. In sommige gevallen stellen we de behandeling uit, maar niet zodanig dat er een acuut geval ontstaat." Er wordt rekening mee gehouden dat 's Lands de inrichting is waar de meeste zwangere vrouwen zich aanmelden.

Door de coronacrisis worden voor de behandeling groepen van ongeveer dertig personen toegelaten. Indien niet nodig, mogen begeleiders niet in de behandelkamer. Ook wordt geprobeerd om de groep in de wachtruimte zo klein mogelijk te houden. Het spreekt vanzelf dat de hygiënische voorschriften worden opgevolgd, waaronder ontsmetten van de handen.

Voor de veiligheid van de cliënten is er ook een systeem opgezet om na te gaan of een cliënt symptomen van Covid-19 heeft. Als het nodig mocht blijken, wordt iemand afgezonderd in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte met alle voorzieningen voor zowel de zwangere vrouw, gynaecoloog als verloskundige.

Er was volgens Nannan Panday-Gopisingh één verdacht geval, maar dat bleek achteraf negatief. "De noodverloskamer staat op het terrein van het ziekenhuis in een ruimte die los staat van het beddenhuis. Deze maatregel hebben we heel gauw na de bevestiging van het eerste positieve geval in Suriname doorgevoerd."

De medisch directeur benadrukt dat zwangere vrouwen zich elk moment mogen aanmelden wanneer er gezondheidsproblemen zijn. De cliënten kunnen hun huisarts inschakelen of rechtstreeks contact zoeken met 's Lands Hospitaal. Nannan Panday roept op de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. "Ontsmet de handen, houdt de twee meter afstand en ga niet te veel op bezoek. Hou vol; er zal eens een einde aan komen. Als land doen we het heel goed. Laten we het zo houden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina