Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strei! meldt bedreiging DNA-kandidaat Cairo

Strei! meldt bedreiging DNA-kandidaat Cairo

18/04/2020 00:00 - Van onze redactie

Rodney Cairo (r), hier bij een 'bombelbijeenkomst' van de politieke partij Strei! in oktober, is bij een inval in zijn huis mishandeld en bestolen. Naast hem zit Strei!-voorzitter Maisha Neus.

Rodney Cairo (r), hier bij een 'bombelbijeenkomst' van de politieke partij Strei! in oktober, is bij een inval in zijn huis mishandeld en bestolen. Naast hem zit Strei!-voorzitter Maisha Neus. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Rodney Cairo, DNA-kandidaat voor politieke partij Strei! heeft donderdag bij de politie aangifte gedaan wegens een inval in zijn huis. Hij is omstreeks drie uur die ochtend door vier gemaskerde en gewapende mannen overvallen en gekneveld. Dat maakt Strei! bekend in een persbericht.

Cairo staat op de tweede plaats op de DNA-kandidatenlijst in Paramaribo. De politie is verwittigd van de inval, maar op camerabeelden is volgens Strei! te zien dat de politieagenten die ter plekke zijn geweest niet hebben opgetreden tegen de overvallers.

Uit gesprekken zou zijn gebleken dat de opdracht voor de inval vanuit het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) kwam. Eén van de vier mannen heeft zich later ter plaatste gemeld bij het aanwezige arrestatieteam en zich ook geïdentificeerd. Eén van de indringers is vermoedelijk een Nederlander.

Het slachtoffer werd hardhandig aangepakt en liep door de aanranding schrammen op, de rechterzijde van zijn gezicht was opgezwollen en hij vertoonde blauwe plekken. "Cairo had rode striemen aan beide handen ter hoogte van de polsen en klaagt nu nog over pijn aan zijn lichaam. Bij deze inval hebben de invallers zijn mobiele telefoons, waar bewijsmateriaal tegen enkele personen op was, en wat legitimatiedocumenten in beslag genomen, zonder zijn toestemming", meldt Strei!.

De partij zegt geschokt te zijn door het incident. Tegen het slachtoffer zouden ernstige bedreigingen zijn geuit vanwege zijn politieke activiteiten. "De huidige verklaringen van Cairo zelf geven ons geen enkele aanleiding om hem terug te trekken als DNA-kandidaat van Strei! bij de komende verkiezingen. Cairo is en blijft een kind van ons land, zijn vaderland dat hij met hart en ziel heeft gediend en wil blijven dienen."

Cairo, militair van beroep, heeft zich de afgelopen periode kritisch uitgelaten over de gang van zaken binnen het National Leger en publiekelijk vragen gesteld aan het DNV-hoofd luitenant-kolonel Daniëlle Veira, Defensieminister Ronni Benschop en president Desi Bouterse. Strei! zegt niet te zullen accepteren dat één van haar leden op dergelijke wijze wordt geïntimideerd.

De partij wil weten waarom een inval is gepleegd bij de politicus, kennelijk door personen die verbonden zijn aan een veiligheidsdienst van het land. De partij zal een brief schrijven aan de procureur-generaal met het verzoek deze zaak grondig te onderzoeken en te achterhalen hoe dit heeft kunnen plaatsvinden "in een democratische rechtsstaat". Strei! heeft videobeelden alsook andere informatie die te maken heeft met het voorval online geplaatst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen