Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • André Sontosoemarto strijdt tegen Covid-19

André Sontosoemarto strijdt tegen Covid-19

19/04/2020 22:11 - Audry Wajwakana

Een muurschildering van straatartiest André Sontosoemarto, die de gemeenschap bij wil brengen 'dati a siki disi a no wan pleypley siki'.

Een muurschildering van straatartiest André Sontosoemarto, die de gemeenschap bij wil brengen 'dati a siki disi a no wan pleypley siki'. Foto: André Sontosoemarto  

PARAMARIBO - De graffiti op de rolluiken van het imposante, leegstaande gebouw van een Chinese vereniging valt meteen op, wanneer je van de Wijdenboschbrug af komt en naar Meerzorg rijdt. Met grote, gekleurde letters staan er teksten als ‘Wasi yu anu ... hor' 2m afstand', 'Covid-19 a no wan joke' en 'Wake up. Tan na yu oso!'

De opvallende teksten zijn op de muur gespoten door beeldend kunstenaar André Sontosoemarto, die gewapend met spuitbussen op pad gaat om muren te voorzien van boodschappen die de bevolking bewuster maken van de veiligheidsmaatregelen rond het virus.

"Mi e rij na strati, dan mi e syi bun furu sma e pet pet ete; na w'woyo nanga winkri. Dati no kan!" zegt hij fel. Als lid van de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS) participeert Sontosoemarto ook in het Covid-19-bewustwordingsproject door spandoeken en posters kunstzinnig te beschilderen en daarna op te hangen op diverse strategische locaties.

De graffitiartiest nam Commewijne voor zijn rekening, omdat hij daar woont. Echter, als rebelse straatartiest vindt hij de spandoeken en posters niet genoeg. Hij besloot op eigen initiatief ook 'kale' muren van gebouwen en schuttingen met graffiti aan te pakken.

Hoewel de FVAS haar leden stimuleert om zoveel mogelijk de social distancing te behouden, kreeg Sontosoemarto de zegen van voorzitter George Struikelblok die uitlegt dat een deel van huis uit werkt en Sontosoemarto op straat aan murals. "Hij moet voor zijn eigen veiligheid zorgen en opletten dat mensen niet te dicht bij hem komen als hij bezig is."

Alle materiaal krijgt de straatartiest van de federatie. Sontosoemarto prefereert het werken met spuitbussen, omdat het sneller gaat dan met verf. "Niet iedereen heeft internet, televisie, radio of koopt de krant, daardoor dringt de boodschap niet door. Met mijn kunstwerken probeer ik met een eyecatcher de boodschap dati a siki disi a no wan pleypley siki door te laten dringen."

De kunstenaar, die al dertig jaar muren beschildert, zegt dat dit één van de beste manieren is om een boodschap over te brengen. "Waarom zouden bedrijven deze ouderwetse manier van adverteren nog hanteren, als die niet zou werken", redeneert hij. Het beschilderen of bespuiten van schoolmuren doet de straatartiest op eigen titel.

Vóór Meerzorg had hij de muren van Wi Kontren en de Lagere Technische School (LTS) aan de Willem Campagnestraat gedaan. In de loop van de week trekt hij naar Lelydorp waar hij ook de lege muren zal bewerken. Om iets op scholen te kunnen doen, is er sinds de intrede van Lilian Ferrier als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toestemming nodig.

De lange bureaucratische weg maakt de kunstenaar moedeloos. Struikelblok adviseerde de kunstenaar om de directeuren van de scholen te benaderen voor toestemming. "Maar ook de schooldirecteuren moeten zich verantwoorden bij de minister", zegt Struikelblok. Sontosoemarto zegt dat alle consequenties voor zijn rekening zijn.

Bij LTS 3 loog hij tegen de wachter dat hij toestemming van de minister had. Bij de rolluiken aan het gebouw van de Chinese vereniging in Meerzorg deed hij hetzelfde; hij hield de aanwezige politieagenten voor dat hij toestemming heeft gekregen van NCCR. "Als de eigenaren mij de opdracht geven om alles te verwijderen, doe ik dat. Maar dat zal heel stom zijn", vindt hij.

Sontosoemarto vervolgt: "Ik neem mijn tijd en benzinegeld van mijn dochter om iets goeds te doen om het dan te moeten verwijderen." De kunstenaar vindt dat ook als de situatie rondom het virus voorbij is, de murals als herinnering moeten blijven. Hij haalt aan dat er genoeg muren zijn om te beschilderen. "Als elke kunstenaar in zijn of haar buurt een muur beschildert, weet je hoeveel er nu zouden zijn?" vraagt hij retorisch.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina