Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Sluit Pamakagebied helemaal af'

Traditioneel gezag wil complete lockdown Pamakagebied

20/04/2020 02:15 - Jason Pinas

Traditioneel gezag wil complete lockdown Pamakagebied

De regering had donderdag een ontmoeting met de gezagsdragers uit het binnenland over Covid-19. Foto: NII  

PARAMARIBO - “We weten nu niet hoe we verder moeten, vandaar dat we de overheid verzoeken om zo snel als mogelijk in te grijpen in ons woongebied.” Dit zegt kapitein Johannes Amautan van Langatabiki tegenover de Ware Tijd. Hij is één van de gezagsdragers van het Pamakagebied die willen dat de grens met Frans-Guyana volledig wordt afgesloten en de controle wordt opgevoerd.

In een brief ondertekend door de vier hoofdkapiteins wordt gevraagd om ondersteuning van de Surinaamse regering om deze drastische maatregel onmiddellijk in te voeren. Gesteld wordt dat er nog te veel gebruik wordt gemaakt van de waterwegen in de buurt van Pamaka, ondanks de maatregelen van de overheid.

"Het traditioneel gezag beschikt over informatie dat er ondanks sluiting van de grens, druk personenverkeer plaatsvindt tussen Frans-Guyana en Suriname, specifiek Apatou en de Pamakawoongemeenschap", staat in de brief. Uit vrees voor een grote uitbraak van het cornavirus in Pamaka verzoeken de gezagsdragers dat de overheid meegaat met hun voorstel.

De brief is enkele dagen geleden gestuurd naar het staatshoofd, maar er is volgens Amautan niet gereageerd. De dorpshoofden zeggen verder dat ze intussen al overeenstemming hebben bereikt met het bevoegde gezag van Apatou over sluiting van de grens. Het wachten is nu op de Surinaamse overheid.

Amautan: "We weten niet wie allemaal in ons gebied komen. We vrezen vooral voor de Brazilianen. Die zijn in groten getale in het binnenland, maar wij kunnen niet zomaar optreden want je weet niet wie, wie is. Na soso begi wi e begi Gado fu kan kibri unu. We hebben zondag nog vergaderd met onze granman over de situatie."

Vooral omdat de medische zorg in het achterland niet optimaal is, vreest de kapitein voor het ergste. "Den bakra no man nanga a siki, dus bij ons zal het veel erger zijn. We hebben geen goede gezondheidszorg in onze woonomgeving, dus als binnenlandbewoners zijn we bang. Voordat we bij een goed ziekenhuis zijn om hulp te zoeken unu klari", benadrukt Amautan.

Samen met andere gezagsdragers wil hij ook strakker erop toezien dat het samenscholingsverbod wordt nageleefd en alle traditionele activiteiten worden uitgesteld. Tijdens een vergadering met verschillende groepen donderdag heeft de president beloofd dat er in de komende periode extra aandacht zal worden besteed aan het binnenland. Op dit moment is het Covid-19-managementteam bezig met een plan voor het achterland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina