Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ACHTERGROND: Schaamteloze pakkettenhandel

ACHTERGROND: Schaamteloze pakkettenhandel

21/04/2020 20:00

Hoewel het land praktisch bankroet is, lukt het de NDP wel om pakketten 'uit te delen' onder sociaal zwakkeren. Over waar het
geld hiervoor vandaan komt worden de lippen stijf gehouden.

Hoewel het land praktisch bankroet is, lukt het de NDP wel om pakketten 'uit te delen' onder sociaal zwakkeren. Over waar het geld hiervoor vandaan komt worden de lippen stijf gehouden.  

PARAMARIBO - De handel in pakketten met eerste levensbehoeften is door deze regering tot kunst verheven. Zeker in de maanden vóór de verkiezingen is het waarschijnlijk nog een van de weinige middelen die men kan inzetten om mensen ertoe te bewegen om op de NDP te stemmen. Maar deze beschamende tactiek levert menig partijlid ook een aardig zakcentje op, want niet ieder pakket bereikt gratis zijn eindbestemming.

Tekst: Armand Snijders - Beeld: Stefano Tull

Het massaal uitdelen van pakketten door de grootste regeringspartij is natuurlijk vreemd. Als ze haar werk in de afgelopen jaren naar behoren had gedaan, waren veel gezinnen nu niet in zo'n benarde positie terechtgekomen dat ze nu noodgedwongen reikhalzend ernaar uit moeten kijken. Je kunt het ze ook niet kwalijk nemen: het gaat veelal om mensen die laag- of ongeschoold zijn en al bijna niets hebben. Dus alles wat ze krijgen, is mooi meegenomen. Of het nou van een stichting is die oprecht wat uitdeelt of van een partij die daar politiek gewin uit denkt te halen.

Het is alleen triest dat de doelgroep niet beseft dat het weggeven van pakketten niets met goed beleid te maken heeft, maar met wanhoopspolitiek. De handel in pakketten is onder deze regering tot een sport gemaakt: er wordt politiek mee bedreven en handel in gedreven, terwijl de rekening grotendeels op het bordje van de totale samenleving komt. Die samenleving zou er wellicht nog enigszins vrede mee hebben als het allemaal echt bij de minderbedeelden terechtkomt. Echter, de werkelijkheid is behoorlijk anders. De pakketten worden momenteel bij duizenden geleverd door Chotelal.

Niet voor niets natuurlijk, de ondernemer krijgt daar uiteraard voor betaald. Ongetwijfeld krijgt de NDP een leuke korting, maar uiteindelijk kost dat heel wat geld. Overigens, dat geld komt hoogstwaarschijnlijk uit de staatskas, want de pakketten worden doorgaans verdeeld met de boodschap dat het een cadeautje is van lanti. Dat gaf vicepresident Ashwin Adhin in februari ook toe, toen hij verklapte dat de verdwenen kasreserves die de commerciële banken aan de Centrale Bank van Suriname hadden afgestaan, deels voor die basisproducten waren gebruikt. Maar zoals met alles wat deze regering doet, weigert ze daar inzicht in te geven. Dus ook niet over hoeveel pakketten precies zijn/worden besteld en met welke frequentie.

Wat wel zeker is, is dat vanuit de NDP wordt bepaald wie een gratis pakket krijgt en wie niet. Op de lijst met gelukkigen staan veelal trouwe aanhangers in de volkswijken, die in ruil daarvoor wel op zijn minst een NDP-vlag voor hun deur moeten zetten. Dat is op zich al raar, omdat het officieel om pakketten gaat die door de overheid worden verstrekt, niet door de partij. De producten worden in verschillende centra (vaak woonhuizen) in de diverse ressorten afgeleverd voor verdere distributie. Van een pak boutjes, een liter olie en vijf kilo rijst tot vijfhonderd gram melkpoeder, sardines, een pot bruine bonen en aardappelen, uien, knoflook, zout en suiker. Kortom, spullen die ieder huishouden kan gebruiken met een totale geschatte waarde van zo'n SRD 275.

Echter, het vreemde is dat niet alle pakketten gratis worden verstrekt: er worden er ook heel veel voor zo'n SRD 100 aangeboden via Facebook en andere kanalen. Menig gezin in Suriname heeft er ongetwijfeld wel eens één aangeschaft, ook niet-NDP'ers. Maar waar komen die pakketten eigenlijk vandaan? Dat wordt duidelijk als de Ware Tijd een kijkje neemt bij één van de vele verkooppunten, die vrijwel zonder uitzondering in het zuiden van Paramaribo te vinden zijn.

In de omgeving van de Van 't Hogerhuysstraat is er in de garage van een normaal woonhuis een redelijke drukte. De jongeman die hier verantwoordelijk is, wil uiteraard niet met naam en toenaam in de krant. "Anders ben ik straks mijn handel kwijt." Hij verkocht eerst vanuit zijn huis in de buurt van de Magentakanaalweg, maar de afstand was voor veel van zijn klanten bezwaarlijk. "Dus heb ik nu dit adresje bij een kennis af en toe in gebruik. Ik ben er zo'n drie jaar geleden gewoon ingerold, een vriend die NDP-lid is, vroeg of ik wilde verkopen. Hij is lid van de ressortraad. De pakketten worden onregelmatig aangeleverd en ik weet nooit hoeveel ik er krijg. Maar het levert in ieder geval altijd zoveel op dat het de moeite waard is."

Volgens zijn zeggen krijgen partijleden in veel ressorten de pakketten gratis geleverd om te verspreiden onder de bevolking. "Maar ik denk dat zeker 30 procent niet terecht komt bij personen voor wie ze bedoeld zijn. Deze worden apart gehouden en verkocht. Zodra er weer een lading komt, bel ik mijn vaste klanten of ze belangstelling hebben. Tegenwoordig is het aantal bestellingen veel groter dan de hoeveelheid pakketten die ik krijg. Dus als je zes pakketten hebt besteld, is de kans groot dat je er maar twee krijgt. Ik krijg tussen de honderd en tweehonderd pakketten per keer. En ik krijg steeds meer bestellingen doordat mensen er via via van horen. Want iedereen wil wel zo'n duur pakket voor maar SRD 100", lacht hij.

Hoeveel hij er zelf aan verdient, wil hij niet zeggen. "Ik krijg in ieder geval veel minder dan de helft. En de rest? Tja, ik denk dat dat terechtkomt in de zakken van mensen die de pakketten hier bezorgen, dus de NDP'ers. Ik weet niet of de leiding van de partij daarvan op de hoogte is. Maar ik vermoed dat ze er lucht van heeft gekregen, want tegenwoordig worden alleen nog maar pakketten verstrekt aan mensen die zich hebben geregistreerd. Ook daar is echter weer wat op gevonden. Ik krijg tegenwoordig wel minder om te verkopen, dat wel." Als hem wordt verteld dat hij formeel kan worden vervolgd wegens heling omdat hij gestolen goederen verkoopt, deinst hij even terug. "Dat zal wel maar ik doe niets verkeerds. Mensen zijn blij met mijn pakketten. De NDP zit erachter en zij heeft de macht in het land. Dus mij gaat niets gebeuren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina