Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lijnbushouders dreigen PLO-bestuur af te zetten

Lijnbushouders dreigen PLO-bestuur af te zetten

21/04/2020 08:02 - Arjen Stikvoort

PLO-voorzitter John Mahadewsing sloot maandag niet uit dat er hardere acties volgen van de bushouders.

PLO-voorzitter John Mahadewsing sloot maandag niet uit dat er hardere acties volgen van de bushouders. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Leden van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) geven het bestuur nog een week tijd om hun eisen in te willigen, anders wordt het afgezet en volgen harde acties. Het is nu aan het bestuur om inwilliging van hun eisen af te dwingen van de regering.

Het gaat om inlopen van achterstallige betaling van brandstofcompensatie, aanpassing van de prijzen van een stadsrit naar SRD 3,85 en een vergoeding van SRD 500 voor elke dag dat door de lockdown niet gereden kan worden. De overheid is negen maanden achter met de betaling van de brandstofcompensatie. Deze eisen zijn maandag aan het PLO-bestuur gepresenteerd door een afvaardiging van de gedupeerde chauffeurs en bushouders.

Buiten het PLO-kantoor aan de Van 't Hogerhuysstraat liep de spanning hoog op onder de massaal opgekomen buschauffeurs. "Ik leef van het beetje spaargeld dat ik nog heb. Wanneer het op is, weet ik niet hoe verder. Ik koop mijn boodschappen al op rekening. Het enige waar ik een beetje aan verdien is planten, maar ik wil gewoon werken, dus rijden", zegt Vishaal Soekhoe.

Ook de portemonnee van collega Deepak Ramadadhdoebe raakt leeg. "Ik zit al zes weken zonder salaris. We voelen ons echt in de steek gelaten. Weet je wat het betekent als je je gezin niet te eten kan geven?" Een derde chauffeur, Melvin Adely, is ook ten einde raad. "Nu leen ik geld, SRD 500. Mijn huurbaas heeft me uitstel van betaling gegeven tot volgende week, dan moet ik eruit. Ik hoop dat ik dan weer werk. Anders sta ik op straat."

Faizel Bholai presenteerde de eisen aan voorzitter John Mahadewsing en andere bestuursleden. Hij vraagt zich af waarom de regering niet komt met compensatie. "Allemaal goed en wel, de nu geldende maatregelen, maar wij zijn de dupe. Niet alleen kunnen we niet rijden, we kunnen daardoor ook onze vaste lasten zoals water en elektriciteit niet betalen. Van de regering hoor je niets over hoe ze de burger wil helpen."

Na het gesprek met de twee vertegenwoordigers zei Mahadewsing aan de boze leden dat er nog geen enkele storting op de bank is gedaan. Het ministerie van Financiën heeft nog niets toegezegd. "We staan compleet achter de bushouders en buschauffeurs en steunen hun acties. Als er vóór het einde van de lockdown - zondag - geen harde toezegging komt van het ministerie, zullen er hardere acties volgen die de gemeenschap zullen doen opschrikken."

Het bestuur had minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie aanvankelijk gevraagd om een lockdown-vergoeding van SRD 500 per dag. Die is afgewezen. Nu is voorgesteld om die vergoeding te verlagen naar SRD 350, waarvan SRD 250 voor de bushouder en SRD 100 voor de chauffeur. Ook daarop is nog geen antwoord gekomen. "We hopen dat het probleem tijdig opgelost kan worden zodat de situatie niet escaleert."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina