Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pakittow: 'Heel wat dingen gaan fout'

Pakittow: 'Heel wat dingen gaan fout'

21/04/2020 18:09 - Merredith Bruce

Pakittow: 'Heel wat dingen gaan fout'

Stephano 'Pakittow' Biervliet Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet zit in een dilemma. Hij voelt de drang om te protesteren, maar tijdens de coronacrisis is het moeilijk om dat te doen met de gebruikelijke straatdemonstratie. “Zij die mij kennen, weten dat ik nu allang de straat op was geweest, want er gaan op dit moment heel wat dingen fout in Suriname”, verzucht hij.

De laatste protestdemonstratie was op 6 maart op het Kerkplein. Daar kondigde Biervliet een vervolgactie in april aan, die de boel compleet had moeten lamleggen. De coronacrisis stak daar een stokje voor en zorgt nu voor een ander soort lamlegging, wat voor de activist nadelig uitwerkt.

Biervliet zegt dat hij dagelijks berichten ontvangt van personen die gebukt gaan onder de moeilijke sociaal-economische situatie. De vraag hoe hij nu een stem voor hen kan zijn, houdt hem bezig. Hij is diverse modellen aan het uitwerken om op een aangepaste manier te demonstreren.

Online protesteren is volgens hem, vergeleken bij een fysieke protestdemonstratie en het effect dat daarvan uitgaat, geen voor de hand liggende optie. Een andere mogelijkheid die hem wél aan staat en ook zwaar overwogen wordt, is een autoprotest. Hij zegt dat hij hiervoor al zeker zo'n vijftienhonderd mensen achter zich heeft.

Maar ook wat dit betreft is de activist voorzichtig. "Wat als door mijn actie één persoon besmet raakt met het virus? A por' nen san mi o kisi zal een terechte por' nen zijn." Hij wijst ook op de mogelijke gevolgen daarvan voor hem als bestuurslid van de Partij voor Recht en Ontwikkeling.

De activist somt diverse zaken op die volgens hem maken dat het "goed fout" gaat. Hij constateert dat het doel dat beoogd wordt met de 'valutawet' - rust brengen op de valutamarkt - uitblijft. Biervliet zegt recent nog benaderd te zijn door iemand die steun vroeg om huishuur te kunnen betalen. Voor hem is er meer dan genoeg reden om de straat op te gaan.

"Het hindert me wat er gebeurt in het land." Hij vindt nog steeds dat de regering moet opstappen. Heeft het nog zin om zo kort voor de verkiezingen nog te protesteren? "Het heeft altijd zin, want daarmee maak je mensen bewust van wat er gebeurt en dat is heel belangrijk. Dus als het me echt teveel wordt, ga ik niet rustig zitten, ook al zou het een dag vóór de verkiezingen moeten zijn, zal ik protesteren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina