Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • St. Laurent afgesloten van rest Frans-Guyana

St. Laurent afgesloten van rest Frans-Guyana

21/04/2020 10:01 - Euritha Tjan A Way

St. Laurent afgesloten van rest Frans-Guyana

De Franse ambassadeur Antoine Joly. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De Franse ambassadeur Antoine Joly is één van de eerste drie mensen in Suriname bij wie het coronavirus is vastgesteld. Hij was na enkele dagen isolatie naar Frans-Guyana overgebracht en is na zijn genezing teruggekeerd naar Paramaribo. Met de Frans-Guyanese en de Surinaamse autoriteiten zet hij zich in om de grens tussen de twee landen zo gesloten mogelijk te houden.

"Het virus is niet zo verspreid in het grensstadje Saint Laurent. Er zijn daar op dit moment maar tien gevallen, voor het grootste deel import. Verder is Saint Laurent afgeschermd van de rest van Frans-Guyana. Maar de grensbewaking blijft onze prioriteit en we werken dagelijks samen met lokale instanties in Suriname om de grens gesloten te houden en de leefgemeenschappen aan beide kanten van de rivier te informeren over de situatie", zegt Joly.

De ambassadeur heeft door de contacttracering van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg begrepen dat hij het virus in Suriname heeft gehad van een vakantieganger die tijdens diens vakantie in het land al symptomatisch was, maar pas in Nederland positief werd getest.

"We waren tegelijkertijd in de kleine wachtkamer op vliegveld Zorg en Hoop, vandaar dat die conclusie is getrokken. Ik ben blij dat we al lang vóór mijn besmetting de veiligheidsmaatregelen stipt opvolgden op de ambassade. Daardoor is niemand via mij besmet geraakt en geen enkel personeelslid heeft dus iemand anders besmet", weerspreekt hij geruchten als zou één van zijn medewerkers het virus hebben opgelopen.

Joly, die eerst in het Wanicaziekenhuis in isolatie was opgenomen en daarna in 's Lands Hospitaal, heeft niets dan lof voor de wijze waarop hij is behandeld. "Ik ben heel goed behandeld in Suriname en ben het medisch personeel zeer dankbaar." Hij vertrok naar Frans-Guyana op advies van de arts van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De medicus vond dat de diplomaat vanwege zijn leeftijd, gewicht en bloeddruk in een ziekenhuis moest zijn met een intensive care unit. Joly legt uit dat zijn behandeling vooral bestond uit versterking van zijn weerstand; de ziekte is bij hem verlopen zoals bij de 85 procent besmette mensen die daar niet al te veel problemen van krijgen.

Er was wel enige kritiek op zijn snelle terugkeer en mensen vroegen zich af hoe hij ondanks de gesloten grens toch terug kon komen. "Veel mensen snappen niet dat ik in Suriname woon en dat een ambassadeur zo snel mogelijk weer naar zijn post moet na een ziekbed. Ik heb de normale procedure gevolgd voor iemand die genezen verklaard moet worden. Dat is dus twee negatieve testen en een quarantaineperiode."

Dat heeft Joly ook uitgelegd op de ambassade, waar de werkzaamheden nu op een laag pitje plaatsvinden. Het personeel krijgt de gelegenheid om zo veel mogelijk thuis te werken. "Ik heb ze gezegd dat ik behoor tot één van de veiligste personen, omdat ik nu kennelijk een bepaalde weerstand tegen de ziekte heb." Hij benadrukt dat desondanks de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina