Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSB wil crisisplan vóór 25 mei

VSB bepleit nationale crisisaanpak vóór verkiezingen

21/04/2020 06:06 - Ivan Cairo

VSB-voorzitter Bryan Renten en andere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in januari tijdens een informatiesessie met president Desi Bouterse over de Afobakadam.

VSB-voorzitter Bryan Renten en andere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in januari tijdens een informatiesessie met president Desi Bouterse over de Afobakadam. Foto: NII  

PARAMARIBO - Om verdere neergang van de economie te stuiten en sluiting van bedrijven te voorkomen, dient er nog vóór de verkiezingen een nationale aanpak van de crisis in gang gezet te worden. Er moet een crisisplan komen met input van alle sociale partners en het maatschappelijk middenveld. Dat zegt VSB-voorzitter Bryan Renten tegen de Ware Tijd.

De krant sprak hem naar aanleiding van de huidige economische malaise, die is verergerd door de coronacrisis en de downgrading van Surinames kredietwaardigheid. "Nu, nog vóór de verkiezingen, moet er een nationale aanpak komen. Niet na de verkiezingen, hoe de regering er ook mag uitzien. Gaan we nog drie maanden wachten? Weet je hoeveel bedrijven dan al verzopen zullen zijn?" stelt hij.

Renten zegt dat de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) momenteel bezig is met het opstellen van een discussiestuk dat als basis zou kunnen dienen voor besprekingen met de overheid, vakbeweging en maatschappelijke groepen. Hij merkt op dat wat er ook gebeurt, impopulaire maatregelen getroffen zullen moeten worden, ook zullen harde keuzes onvermijdelijk zijn. "Die keuzes moeten we samen maken als samenleving."

Echter, de VSB-topman heeft de indruk dat de regering te veel bezig is met de verkiezingen in plaats van met de nationale economie. Volgens hem heeft de regering correct gehandeld door onmiddellijk nadat het eerste coronageval in Suriname werd bevestigd, de grenzen en het luchtruim te sluiten en met beperkende maatregelen te komen. Hoewel nog geen enkel bedrijf problemen aan het VSB-bestuur heeft gerapporteerd, "zullen de negatieve gevolgen logischerwijs wel komen", voorspelt Renten.

Uit eigen ervaring weet hij dat buitenlandse partners van lokale bedrijven nu intensiever kijken naar het landenrisico van Suriname bij het beoordelen van hun betrekkingen. "Vanwege de CCC-ratings is het te verwachten dat men extra voorzichtig zal zijn. Men zou vooruitbetaling kunnen eisen, hardere voorwaarden stellen, krediettermijnen kunnen verkorten of kredietruimte kunnen verkleinen."

Vanwege de crisis plegen ook lokale bedrijven een heroriëntatie in hun relaties met andere Surinaamse ondernemingen. "Bedrijven gaan meer managen op hun cash, omdat ze steeds minder hebben om mee te werken. Die hele val van de wereldeconomie heeft ook voor ons gevolgen." Renten stelt dat het bedrijfsleven is overvallen door de downgrading, de coronacrisis en daarbovenop de nieuwe 'valutawet', ontwikkelingen die alles op zijn kop hebben gezet. "Er is zoveel gebeurd in een zeer korte tijd. Ondernemers moeten nog bevatten wat dit betekent voor hun bedrijf."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina