Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Boze bushouders

COMMENTAAR: Boze bushouders

22/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Boze bushouders

 

PARTICULIERE BUSHOUDERS ZIJN het helemaal zat. Ze worden al maanden door lanti aan het lijntje gehouden over de betaling van de brandstofcompensatie. Inmiddels hebben ze maar liefst negen maanden tegoed.

Ook eisen ze dat het al enige tijd achterhaalde tarief per stadsrit wordt verhoogd naar SRD 3,85. Want ze komen niet meer uit met het huidige van SRD 1,85. Ze wilden enkele ­weken geleden het openbaar vervoer al plat leggen, maar de coronauitbraak gooide roet in het eten: op last van de regering mogen de bussen voorlopig niet rijden. Dat zal verantwoordelijk minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie als geroepen zijn gekomen, want daardoor hoefde hij zich niet te buigen over deze heikele kwesties.

Bovendien vinden de bushouders dat ze vanwege het gedwongen thuis zitten recht hebben op een vergoeding van SRD 500 voor elke dag dat door de lockdown niet gereden kan worden. Immers, de regering van president Desi Bouterse heeft toegezegd groepen die het nu moeilijk hebben te zullen ondersteunen. Daartoe behoren de bushouders zeker ook, want hun inkomen is volledig weggevallen. Alleen is daar ondanks de vele beloften nog niets van terecht gekomen.

De ontevreden bushouders richten hun pijlen nu op het bestuur van hun belangenvereniging, de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie. Ze geven voorzitter John Mahadewsing en de rest van het bestuur nog een week tijd om ervoor te zorgen dat hun eisen worden ingewilligd, "anders wordt het afgezet en volgen nog andere harde acties". Op zich een vreemde actie, want verondersteld mag worden dat Mahadewsing de deur bij het ministerie plat loopt om zaken gedaan te krijgen. Maar aangezien Chotkan niet adequaat reageert, gebeurt er niets.

Zijn vele voorgangers betaalden de brandstofcompensatie ook altijd veel te laat uit en weigerden het tarief voor een rit aan te passen. Dat men nu wel bereid zou zijn om de ritprijs te verhogen, lijkt zeer onwaarschijnlijk. Hoewel het absoluut nodig is gezien het feit dat in de afgelopen maanden de koopkracht van iedereen met minstens 50 procent is gedaald, zal zo'n impopulaire maatregel ruim een maand vóór de verkiezingen nooit worden genomen.

Het volk lijdt al genoeg door de gevolgen van financiële crisis, de regering zal ze niet nog meer laten pinaren en de kans verder verkleinen voor stemmenwinst. Maar men moet ook begrijpen dat het water de bushouders tot aan de lippen staat. Door ze dood te zwijgen, wordt het probleem niet opgelost en alleen maar meer kwaad bloed gezet. De bushouders doen er goed aan de gelederen gesloten te houden en als het moet, zodra het verbod om uit te rijden is opgeheven, tot gepaste acties over te gaan om de regering te dwingen te luisteren naar de problemen en deze zoveel mogelijk op te lossen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina