Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Drogreden Covid-19-team

COMMENTAAR: Drogreden Covid-19-team

23/04/2020 12:00

COMMENTAAR: Drogreden Covid-19-team

 

DE REGULIERE PERSCONFERENTIE van het Nationaal Covid-19-managementteam werd gisteren afgeblazen, enkele uren voordat ze plaats moest vinden. In een verklaring gaf het NII als reden: “Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de meest dringende follow-up maatregelen die moeten worden getroffen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de financieel-economische gevolgen op te vangen. De autoriteiten zijn dag en nacht bezig na te gaan hoe Suriname het beste kan inspelen op deze onverwachte crisis.”

Het lijkt een drogreden. Het heeft er eerder weg van dat het team geen zin had in lastige vragen nu luitenant-kolonel Daniëlle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en tevens hét gezicht tijdens de hele coronacrisis, onder vuur ligt. Er is bij de procureur-generaal een klacht tegen haar (en minister van Defensie Ronni Benschop) ingediend nadat het DNV ogenschijnlijk illegaal een inval heeft gepleegd in de woning van Rodney Cairo, kandidaat van Strei! bij de komende verkiezingen.

Volgens procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday was de inval onrechtmatig omdat het DNV geen opsporingsbevoegdheid heeft. Hij wil de onderste steen boven krijgen en heeft een onderzoek gelast. Als de organisatie inderdaad over de schreef is gegaan, dan wordt de positie van Veira en Benschop in feite onhoudbaar en zullen ze moeten opstappen. Want wat de aanleiding ook geweest mag zijn, we leven niet in een politiestaat waarbij 'privélegertjes' maar kunnen doen wat ze willen. Het vermoeden bestaat dat Veira en Benschop op de hoogte waren van de actie, maar ook al is dat niet zo, dan zijn zij eindverantwoordelijk. En dus blijft er maar één voor de hand liggende vervolgstap over.

Echter, om de persconferentie van gisteren niet te laten doorgaan om vragen daarover te vermijden, ligt niet voor de hand. Immers, die gaat over heel iets anders, dat bovendien de samenleving iedere dag bezig houdt. We kunnen niet hard maken dat de kwestie-Veira de reden is en dat zal ook nooit door het NII worden bevestigd, maar het heeft er alle schijn van. Al eerder is een persconferentie afgeblazen omdat men in een lastig parket was gebracht: op Tweede Paasdag toen een filmpje via Facebook naar buiten was gekomen waarop president Bouterse op Flora drinkend en rokend alle coronamaatregelen aan zijn laars lapte. Terwijl hij op diezelfde dag dringend via de televisie had opgeroepen de regels op te volgen.

De pijnlijke presidentiële flater was reden om de persconferentie van Tweede Paasdag af te zeggen en in plaats daarvan het staatshoofd een 'slap' excuus te laten uitspreken op televisie. De reden die voor het niet-doorgaan van de persconferentie ('dat de regering dag en nacht bezig is hoe het beste kan worden ingespeeld op de 'onverwachte' crisis') slaat nergens op. Daar zijn ze al weken mee bezig, dus het moet nu wel zo langzamerhand duidelijk zijn hoe ze de financieel-economische gevolgen gaan opvangen en de hardst getroffen groepen in de samenleving gaan helpen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina