Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bushouders krijgen deel brandstofcompensatie

Overheid betaalt eerste deel brandstofcompensatie bushouders

25/04/2020 00:00 - Arjen Stikvoort

Ontevreden bushouders maandag bij het PLO-kantoor aan de Van 't Hogerhuysstraat. Vrijdag was er voor hen eindelijk goed nieuws.

Ontevreden bushouders maandag bij het PLO-kantoor aan de Van 't Hogerhuysstraat. Vrijdag was er voor hen eindelijk goed nieuws. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) is vrijdag begonnen met het uitbetalen van een deel van de achterstallige brandstofcompensatie, nadat de overheid het geld heeft overgemaakt. Het is één van de drie eisen die de bushouders hadden gesteld. "We zijn blij met dit begin, maar we zijn er nog niet", zegt woordvoerder Faizel Bholai.

De andere twee eisen die de leden stelden zijn het bustarief van de stadsritten op te trekken van SRD 1,85 naar SRD 3,85 en een vergoeding van SRD 350 voor elke dag dat er tijdens de lockdown niet kan worden gereden. De lockdown is vrijdagavond met nog eens twee weken verlengd door president Desi Bouterse.

Bholai: "Een eerste aanzet is gedaan. Daarvoor prijzen we het bestuur." Het volledige bedrag van negen maanden brandstofcompensatie kan kennelijk betaal-technisch niet in één keer worden uitbetaald door het ministerie van Openbare Werken, Transport en, deelt de woordvoerder mee.

Het PLO-bestuur heeft besloten de openingstijden van haar kantoorte verruimen, zodat de ruim twaalfhonderd bushouders dagelijks hun betaalcheck kunnen ophalen. "Na die twee weken is het wel de bedoeling dat ook de rest van de brandstofcompensatie van 2020 volgt en de overige eisen worden ingewilligd. We zien voorlopig geen reden tot verdere actie."

Bushouder Deepak Ramawadhoebe wenst meer transparantie. "We worden maar heel matig op de hoogte gehouden van wat er speelt bij de overheid en bij het bestuur. Dat is jammer. We kunnen dan niet anders dan acties voeren." Secius Poeketi zit al ruim vier weken zonder salaris. Hij is blij met een eerste betaling. "We leven nu van een klein beetje spaargeld. Lenen bij de bank wordt ook al moeilijk en geldschieters staan niet te springen om je te helpen."

Bholai pleit voor een gemeenschappelijke bond - geen tweespalt tussen PLO en de coöperatieve vereniging voor de ontwikkeling van het Surinaams openbaar vervoer - die de belangen van iedereen behartigt. "Bovendien", zegt hij, "krijgt het PLO-bestuur nu elk kwartaal SRD 66.000 overgemaakt van het ministerie alleen om alle brandstofcompensatie uit te betalen. Dat bedrag kan echter worden bespaard als de compensatie rechtstreeks op de bankrekeningen van de bushouders wordt gestort. Mahadewsing had geen behoefte een reactie te geven toen hij daarvoor door de Ware Tijd werd benaderd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina