Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verhoogde kans verstoring vaccinatie

Verhoogde kans op verstoring vaccinatiediensten

25/04/2020 16:04 - Aidy Pinas-Agodeba

Verhoogde kans op verstoring vaccinatiediensten

 

PARAMARIBO - Er is verhoogd risico dat routinematige vaccinatieactiviteiten door de Covid-19-pandemie worden verstoord. Door de crisis is er extra druk ontstaan op het gezondheidssysteem en is er ook een verminderde vraag naar vaccinatie als gevolg van de social distancing eisen.

Verstoring van vaccinatiediensten, zelfs voor korte periodes, zal aanleiding geven tot een veel grotere kans op het uitbreken van voorkombare ziekten zoals mazelen. Dinesh Gokoel, coördinator van het Nationaal Immunisatieprogramma van het BOG, zegt dat dergelijke uitbraken kunnen leiden tot verhoogde ziektecijfers en sterfgevallen onder zuigelingen en andere kwetsbare groepen. Dit kan een grotere belasting veroorzaken voor de gezondheidssystemen die al onder druk staan door de Covid-19-perikelen. De uitdaging voor iedereen is nu om zich te houden aan de maatregelen die getroffen zijn om het virus aan te pakken. Gokoel onderstreept dat ondanks de huidige situatie erkend moet worden dat er andere gevaarlijke ziekten zijn die kunnen worden voorkomen door immunisatie. "Immunisatie moet beschouwd worden als een essentiële dienst die gegarandeerd moet blijven tijdens de Covid-19-pandemie", benadrukt de BOG-functionaris Vaccinatieweek Vanaf 25 april tot 2 mei wordt de Vaccinatieweek gehouden. Dit evenement is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar alle PAHO-lidlanden, aan meedoen. De week wordt dit jaar voor de achttiende keer gevierd en het thema is 'Liefde, vertrouwen en beschermen'. "Deze krachtige oproep tot actie is bedoeld om verschillende belanghebbenden te herinneren aan het belang van vaccinatie". Daarnaast is er het besef dat liefde die mensen voor zichzelf, hun kinderen en hun gemeenschappen hebben belangrijk is om levens te redden. Hierin is vertrouwen ook niet weg te denken. Immers, vaccinaties bieden bescherming tegen heel veel ziektes, onderstree¬pt Gokoel. Vanaf de start van de eerste Vaccinatie¬week in 2003 zijn er meer dan achthonderd miljoen mensen gevaccineerd tegen verschillende ziekten. Een ander resultaat is dat sinds de oprichting van Paho, zes vaccin-voorkombare ziekten zijn ingedamd namelijk pokken (1971), polio (1994), rodehond en het daaraan gerelateerde congenitaal rubella-syndroom (2015); mazelen (2016) en tetanus bij pasgeborenen (2017).-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina