Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ray Daal reikt met zijn denken over grenzen

Ray Daal reikt met zijn denken over grenzen

26/04/2020 22:44 - Tascha Aveloo

Ray Daal reikt met zijn denken over grenzen

'Corona Panya pangi' vóór (l) en na (r) uitbraak van de coronapandemie. Foto: Ray Daal  

PARAMARIBO - Al langer dan 35 jaar exposeert de gevestigde Surinaamse kunstenaar Ray Daal in vele landen. Hij vervaardigt kunstwerken met een impressionistische stijl en mix media. Maar het aparte en wellicht het bijzondere aan Daal is dat hij door de jaren heen zijn stijl steeds varieert. Wie zijn werken kent of juist niet zal dan ook geen typerend 'handschrift' van de artiest herkennen.

Daal: "Ik verander steeds weer van stijl. Ik wil en hoef niet herkend te worden omwille van de erkenning. Het biedt mij een enorme mate van vrijheid en het fysieke resultaat is diversiteit in de ruimste zin des woords. Wat zou mijn leven als kunstenaar toch saai zijn als ik jaar in, jaar uit maar hetzelfde herkenbare zou moeten doen en bovendien biedt het mij een grotere mate van broodnodige vrijheid."

Onlangs was op Facebook het 'Corona Panya Pangi' van zijn hand te zien: een vrouwfiguur in een aura van pangistof, gekleed in pangi met veel blauw-geelschakeringen. "We spraken gezellig en we hadden het over deze tijden van mondkapjes. Ik zei men kan mooie mondkapjes maken van bijvoorbeeld pangistof. En dat hoorde Ray en hij maakte daar dit schilderij van", vertelt Ruben del Prado. Het schilderij hangt nu bij de arts in huis. "Ik vind het echt prachtig."

De inspiratie kwam door een ouder werk. "Dit schilderij werd geboren toen Covid-19 nog lang geen epidemie was. Ik schilderde een vrouw onder een semi-abstracte paraplu. Haar gezicht was toen nog goed zichtbaar, maar het totaal was niet naar tevredenheid", licht Daal toe.

De kunstenaar vertelt dat het vaker gebeurt dat hij werkstukken met een "spontane opzet", een tijdje laat liggen om deze te zijner tijd met frisse ideeën weer op te pakken. "Zo heb ik dit onafgemaakte werkstuk dus laten liggen totdat de pandemie uitbrak en Ruben met een ludiek verhaal kwam over mondlapjes van pangistof. Eenmaal bezig tijdens de coronatijdgeest, was er reden genoeg om het mondlapje over het gezicht aan te brengen." Het schilderij kreeg de naam 'Pangistof mondlapje' en werd gepost op sociale media. De nieuwe naam bedacht door Del Prado vindt Daal pakkend.

Inmiddels heeft hij nog een schilderij gemaakt waarbij een kotomisi ook een helderblauw pangimondkapje op heeft. Haar yaki is geschilderd in helderrood met witte strepen pangistof en haar abstracte hoofddoek, die meer wat heeft van een inheemse hoofdtooi, is gemaakt van oranje gele pangistof. Het werk heet 'Corona kotomisi'.

Dagelijks blijft Daal schilderen of beeldhouwen en tuiniert erop los. Hij heeft inspiratie geput uit deze "slechte tijden". "Vanwege mijn vrijheidsfilosofie, heb ik niet de restricties om me te houden aan een bepaald thema. Mijn inspiratie haal ik uit gebeurtenissen van het dagelijks leven. En vandaag is dat de coronacrisis. Morgen is onvoorspelbaar. Spannend toch!" Ondanks de beperkende maatregelen van de partiële lockdown voelt Daal zich vrij. "Je kan mij beperken in mijn bewegingsvrijheid, maar niet in mijn denken. Daar kan ik overal gaan tot zelfs over de grenzen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina