Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Autoriteiten bespreken COVID-19 met Frans-Guyana

Autoriteiten bespreken corona-situatie met Frans-Guyana

28/04/2020 18:05 - Ivan Cairo

Autoriteiten bespreken corona-situatie met Frans-Guyana

 

PARAMARIBO - De situatie in het grensgebied tussen Suriname en Frans-Guyana nabij Grand Santi baart de Surinaamse autoriteiten ernstige zorgen. Maandag werd door de prefect van het Franse gebiedsdeel bekengemaakt dat in het afgelopen weekeinde screenings in Grand-Santi werden uitgevoerd. In de wijk Haut Maroni werden twaalf nieuwe gevallen van COVID-19-besmettingen bevestigd. Dit brengt het aantal mensen dat sinds 4 maart in Frans-Guyana is geïnfecteerd op 123. De prefect orienteert zich mogelijk het komend weekeinde in Grand Santi.

Paramaribo maakt zich grote zorgen vanwege het frequente personenverkeer over en weer in voornoemd gebied. Dinsdag hadden de lokale autoriteiten naar de Ware Tijd verneemt een urenlange teleconferentie met de Franse ambassadeur Antoine Joly, gendermerie en Franse leger omtrent maatregelen die in het gebied getroffen zouden moeten worden. Maandag had het COVID-19 Managementteam reeds spoedoverleg met president Desi Bouterse over de ontstane situatie, nadat de nieuwe besmettingen in Grand-Santi aan de regering waren gemeld.

De president zou naar aanleiding van deze ontwikkeling dinsdagavond mededelingen doen aan de samenleving over eventuele maatregelen die getroffen zullen worden. De bekendmakingen van het staatshoofd komen nu zeer waarschijnlijk woensdag. Het wordt niet uitgesloten dat de noodtoestand voor het district Marowijne wordt afgekondigd. Tot ver in de namiddag dinsdag voerde de president nog besprekingen met ondergeschikten en deskundigen over de eventuele maatregelen.

Ondanks de sluiting van de grenzen vindt er nog steeds illegale grensoversteek plaats. Een aantal bootslieden die illegaal mensen vervoerden zijn de afgelopen dagen aangehouden en zijn boten en buitenboordmotoren in beslag genomen. Tijdens de persconferentie van het COVID-19-team werd aangegeven dat reeds mensen naar het Grand Santi-gebied waren gestuurd om de zaak te inventariseren. Reeds zijn elf personen van Tyabu Tabiki die in contact waren gekomen met een achteraf positief geteste persoon van Grand Santi in quarantaine gesteld.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina