Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • RGD opent eerste grieppoli

RGD opent eerste grieppoli

28/04/2020 05:57 - Amanda Palis

RGD opent eerste grieppoli

Te Nieuw-Amsterdam werd maandag de eerste RGD-grieppoli in gebruik genomen. Foto: Irvin Ngariman  

NIEUW-AMSTERDAM - De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft sinds maandag naast de reguliere poliklinieken een grieppoli. Die staat in Nieuw-Amsterdam, Commewijne. "De poli is vooral bestemd voor mensen die griepsymptomen vertonen en hun huisarts niet kunnen bereiken", zei Pedro Roep, aanspreekpunt van RGD in het Covid-19-managementteam.

Het is de bedoeling mensen met symptomen direct bij binnenkomst af te scheiden van de overige patiënten, om na te gaan of het gaat om het nieuwe coronavirus of niet. Hij stelde dat door patiënten te scheiden "wij de mensen ook een veilig gevoel willen geven als zij komen voor andere reguliere diensten zoals controle van de gezondhgeidstoestand of voor een baby die gevaccineerd moet worden."

De medewerkers zijn getraind en weten wat te doen als er een vermoedelijk coronageval is. "Voordat je de poli binnenstapt, wordt er een screening gedaan. Indien men merkt dat het om een vermoedelijk geval gaat, wordt het BOG ingeschakeld voor verdere begeleiding", aldus Roep. 

Eudia van Hetten-Daniëls, waarnemend onderdirecteur Verpleegkundige Aangelegenheden van de RGD, zei dat in de huidige tijdsgeest de gezondheidszorg zodanig moet worden ingericht om de aangepaste situatie die de hele wereld in haar greep heeft aan te kunnen. Ze kondigde aan dat de RGD meerdere grieppoli's zal openen in onder meer Saramacca, Paramaribo en Nickerie.

Roep: "Jammer genoeg gaat het niet zo snel zoals wij willen. We hebben namelijk niet genoeg mogelijkheden zoals menskracht, geld en materiaal." Met inspanning en samenwerking van verschillende organisaties en personen is het gelukt de eerste poli op te zetten. Hij noemde het districtscommissariaat Commewijne, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en donateurs.

De plaatselijke bewoners zullen via flyers van informatie worden voorzien door het commissariaat. "We zullen meteen aanpakken. Donderdag beginnen we met distributie van de oproepingskaarten voor de verkiezingen en dan zullen we meteen informatie over de polikliniek meegeven", zei districtscommissaris Adjaikoemar Kali.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina