Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Wij komen u halen'

'Wij komen u halen'

28/04/2020 02:16 - Naomi Hoever

'Wij komen u halen'

Kolonel Jerry Slijngard heeft burgers die illegaal de grensrivier oversteken gewaarschuwd dit na te laten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Jerry Slijngard, directeur van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding (NCCR), benadrukt dat de samenleving moet meehelpen om personen aan te geven die de oversteek van Frans-Guyana naar Suriname wensen te doen. "Het is niet gemakkelijk om mensen tegen te houden. Wij werken ernaar om de pakkans te vergroten."

Het Covid-19-managementteam beschikt over informatie van personen die van plan zijn de oversteek te doen naar Suriname. "Probeer het niet! We we weten dat u gaat komen. Verwacht dat wij u gaan komen halen!" waarschuwde hij maandag op de persconferentie.

Volgens veiligheidsdirecteur Daniëlle Veira liggen de uitdagingen vooral aan de grenzen. Die zijn lang, heel moeilijk begaanbaar en dichtbegroeid met oerwoud waar je niet zomaar doorheen komt. "Met grensposten kan je door de grimmigheid van de rivier niet aan de andere kant zien. Het is een uitdaging voor Suriname en alle grenslanden", aldus Veira.

De scenario's die nu worden bedacht voor de grenzen zijn gebaseerd op de capaciteit van het land. De wegen waarlangs illegalen binnenkomen zijn volgens Veira bekend. "We hebben ze in kaart gebracht. We hebben de informatie hoe de bewegingen op de rivier plaatsvinden om naar Paramaribo te komen."

Ze benadrukt dat er altijd illegaliteit is geweest aan de grens, maar nu gaat het om de gezondheid van mensen. "Onze grenzen zijn altijd een uitdaging geweest en dat zal zo blijven omdat we geen geavanceerd land zijn. Ideaal zou het zijn om de grenzen via satellietbeelden te bewaken." Leger en politie worden momenteel ingezet, zij het met beperkte middelen.

Veira stelde dat de tribale volken geen grenzen kennen. Zij hebben visuele grenzen. Een uitdaging vormt vooral de oostgrens. "Het is een zorgpunt omdat onze mensen aan beide zijden wonen en leven. De rivier is voor hen slechts een straat die zij oversteken." De directeur Nationale Veiligheid zei dat het belangrijk is dat de tribale volken leven hoe zij gewend zijn, maar wel met inachtneming van de Covid-19-regels.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina