Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Loting stembiljetten: Politici verwijzen naar Bijbel

Politici verwijzen naar Bijbel na plaatsbepaling stembiljet

30/04/2020 05:36 - Naomi Hoever en Jason Pinas

Politici verwijzen naar Bijbel na plaatsbepaling stembiljet

NDP-lijsttrekker Silvana Afonsoewa had geen problemen met de laatste plaats op het stembiljet in Sipaliwini. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De uitslag van de loting en daarmee de plek op het stembiljet bracht woensdag het 'Bijbelse' in politici naar boven. Zowel in Paramaribo als Sipaliwini werd de toegewezen benaderd vanuit het oogpunt van de Bijbel.

In kiesdistrict 1 (Paramaribo) kreeg Alternatief 2020 (A20) plek nummer 6 toegewezen na de loting. "Als we kijken naar het Christelijke fundament van A20 geeft het getal zes aan dat de mens centraal staat. Voorts heeft God hemel en aarde binnen zes dagen geschapen", omschreef Inez Huijzen-Sedney het getal zes voor de Ware Tijd. Volgens haar geeft de zes aan dat de partij een opdracht heeft om aan herstel (van Suriname, ... red.) te werken.

In district Sipaliwini, waar elf partijen azen op vier zetels, kreeg regeringspartij NDP de laatste plek toebedeeld. "Ik ben zeer tevreden met onze plaats. Men zegt altijd de laatsten zullen de eersten zijn (bijbeltekst, ... red.) en daar geloven wij sterk in", reageerde Silvana Afonsoewa. De NDP-lijsttrekker, die bij de verkiezingen van 2015 nog in Paramaribo gekandideerd was, is overtuigd van minimaal twee zetels in het kiesdistrict.

Abop-kandidaat Obed Kanape noemde de eerste plaats op het stembiljet "een opluchting voor ons". "Er zijn in het binnenland veel analfabeten dus het zal (door de eerste plaats op het stembiljet, ... red.) gemakkelijker zijn de mensen uit te leggen hoe ze moeten stemmen." Eddy Pansa van de NPS was niet minder blij met de tweede plek. Ook hij zei dat de loting goed is uitgevallen voor zijn partij. Zowel Kanape als Pansa meent een goede beurt te maken.

In Paramaribo en Sipaliwini toonden politici zich tevreden over het verloop van de openbare loting. "Ik ben helemaal tevreden. Het was transparant", beaamde VHP'er Krishna Mathoera. Jerrel Reyme van A20 was tevreden en noemde het verloop van de loting ontspannen. Voor NDP-hoofdbestuurslid Caroline Heilbron was het verloop van de loting "transparant en geordend". Margretha Malonti, districtscommissaris van Sipaliwini tevens voorzitter van het plaatselijke hoofdstembureau: "Alles was heel transparant, dus niemand kan zeggen dat er is gefraudeerd."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina