Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Produceren economische cijfers heikelpunt

Produceren economische cijfers heikelpunt politieke partijen

01/05/2020 15:23 - Wilfred Leeuwin

VES-voorzitter Winston Ramautarsing heeft niets aan mooie woorden en doet een beroep op de politieke partijen om tijdens 'De Economische Dialoog' Dubai-verhalen achterwege te laten.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing heeft niets aan mooie woorden en doet een beroep op de politieke partijen om tijdens 'De Economische Dialoog' Dubai-verhalen achterwege te laten. Foto: VES Suriname  

PARAMARIBO - Het kan zijn dat politieke partijen onvoldoende waren voorbereid, maar het produceren van economische cijfers op basis waarvan ze een voorspeld fiscaal beleid zullen voeren, bleek een moeilijke opgave te zijn. Dat was duidelijk bij de start van de debattenserie 'De Economische Dialoog' van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de ICT-Associatie.

De Nationale Partij Suriname (NPS), de partij voor Democratie in Ontwikkeling en Eenheid (DOE) en nieuwkomer Alternatief 2020 (A20) hebben donderdag de spits afgebeten. A20, vertegenwoordigd door Oemairah Bijlhout, heeft aangegeven dat de partij nog geen exercitie heeft gedaan op de economische cijfers, maar dat zeker wel zal doen in de komende periode.

De NPS, die werd vertegenwoordigd door Damien Quintius, vindt dat er door de huidige regeerders een zodanig financieel beleid wordt gevoerd dat er nu geen financieel plaatje kan worden gemaakt, omdat de cijfers niet zullen kloppen. Na nadrukkelijk vragen van het panel gaf hij wel een indicatie.

Rogier Cameron zei dat het produceren van economische cijfers waarop beleid moet worden gemaakt, op dit moment moeilijk is zonder van specialisten of het Planbureau statistische gegevens te hebben over de verschillende sectoren van de economie. Cameron vertegenwoordigde DOE.

Bijlhout, Quintius en Cameron hebben wel een theoretisch beeld geschapen met maatregelen waarmee zij denken invulling te geven aan het fiscaal beleid. Echter, vooral de panelleden Steven Debipersad en Swami Girdhari, die samen met Roy King vragen stelden aan de vertegenwoordigers, waren keihard in hun eis om concrete economische cijfers.

Debipersad: "Welke concrete maatregelen heeft u voor de samenleving; voor de werkende klasse en werkgevers?" Girdhari was scherper: "De theoretische uitleg zegt me helemaal niets." Hij vroeg de deelnemers om - op basis van hun eigen voorgestelde maatregelen - een financieel plaatje te schetsen. "We willen echt cijfers zien in dit economisch debat", aldus Girdhari.

VES-voorzitter Winston Ramautarsing heeft de politieke partijen gevraagd niet slechts met verhaaltjes en beloftes te komen, maar eerlijk te zijn en het liefst met cijfers aan te geven, hoe zij denken het land uit de huidige positie te halen, waarin het een rol vervult van internationale bedelaar en wanbetaler. "Mooie woorden willen we niet horen. Komt u niet met Dubai-verhalen ... daar trappen wij niet meer in."

Ramautarsing vroeg de kiezers zich te verdiepen in de programma's van de politieke partijen. "We zijn het aan onszelf en onze kinderen verplicht goede keuzes te maken en deugdelijke leiders te kiezen." De debatten worden gevoerd via het het videoconferentie-programma Zoom en worden live uitgezonden op televisiestations, via Facebook en op YouTube. 'De Economische Dialoog' wordt maandag vervolgd met de Nationale Democratische Partij, de Surinaamse Partij van de Arbeid en De Nieuwe Wind.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina