Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • A Sa Go: ‘Gebruik theater om het volk te informeren’

A Sa Go adviseert inzetten theater voor informeren volksmassa

03/05/2020 09:59 - Tascha Aveloo

A Sa Go adviseert inzetten theater voor informeren volksmassa

Acteur en regisseur Humphrey van Hetten (r) en andere leden van A Sa Go in het stuk 'Gado A No Beyan' Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Theater is één van de cultuurtakken die ernstig getroffen is door de Covid-19-crisis. “We kunnen niet optreden, maar we zijn bezig met het maken van enkele video’s met Covid-19-informatie die we op YouTube, Facebook en hopelijk ook op televisie en de radio zullen brengen”, zegt A Sa Go-regisseur Humphrey van Hetten.

Hij vertelt dat de organisatie daarnaast op zoek is naar mogelijkheden om haar jaarlijkse Moederdagshow online te presenteren. Over hoe dat precies gaat gebeuren, zijn ze nog aan het brainstormen. "Als we de gezochte ondersteuning vinden dan gaan we shooten. Spannend om het op een andere manier te doen."

Vanwege de beperking op samenkomsten, wordt er telkens in kleine groepen vergaderd om zo ideeën en suggesties met elkaar door te nemen, zodat de projecten vorm krijgen. "Het is onze gezamenlijke effort en creativiteit die bepalen wat uiteindelijk op het podium verschijnt."

Hij is zich ervan bewust dat alles wat de klok slaat Covid-19 is, maar te midden van dat alles doet de organisatie er alles aan, zodat de samenleving behalve kan blijven lachen ook iets kan leren. Volgens van Hetten zou de overheid meer gebruik moeten maken van de diensten van volkstheatergroepen.

Zij kunnen in alle talen korte krachtige sketches maken, die voor iedereen begrijpelijk zijn. "Ik kan me niet voorstellen dat men zich er niet van bewust is dat het hoge Nederlands tijdens die Covid-19-persconferenties niet door eenieder verstaan wordt. Er is een groep, die wordt uitgesloten. Fa fu den brada fu mi fu Guyaba, Galibi nanga Stoelmanseiland."

De overheid en het Covid-19-team hebben tot nu toe geweldig werk verricht, vindt de regisseur. Dat is te zien aan het lage aantal patiënten. "Echt een applaus voor ze want we moeten ons ervan bewust zijn dat het allemaal nieuw is. Maar wat niet nieuw is, is theaterinzet om boodschappen over te brengen en mensen te onderwijzen. Dat was de eerste onderwijs- en informatiemethode, voordat de grotere massa kon lezen en schrijven."

Hij beweert niet dat er in de binnenlandse gebieden alleen laaggeschoolden zijn, maar het is bekend dat er genoeg mensen wonen die het Nederlands niet machtig zijn. En ook in volksbuurten waar hij vaker komt, ontdekt hij dat vele laaggeschoolden zich niet volledig bewust zijn van de gevaren die Covid-19 met zich meebrengt.

"Ik denk vooral dat het aspect van 'een gevaar zijn voor anderen' niet doordringt. Namelijk dat je als drager van het virus, anderen ziek kan maken wiens systeem niet zo krachtig is als dat van jou." Van Hetten meent dat mensen veelal thuis zijn en voor de televisie hangen, naar de radio luisteren of op Facebook zitten. "Deze kanalen moeten gebruikt en uitgebuit worden om eenieder binnen de samenleving te bereiken."

Hij weet dat de mensen in de grensgebieden de zaak helemaal niet vatten. Ze denken alleen aan ziek worden. "Maar dat jij als drager je oma, je vader of moeder die onderliggende kwalen heeft ook ziek kan maken en dati den kan dede, dati na wan sani, san mi yere duidelijk taki sma no e grabu so bun", stelt de theatermaker hoofdschuddend.

Hij meent dat men ook niet moet praten over "jongeren worden niet gemakkelijk ziek". "Jongeren zijn allang blij met die opmerking en misbruiken het om maar te gaan zwieren. Dat ze een besmettingsgevaar vormen voor zij die zwakker zijn, dati den no e syi srefisrefi. We zouden blij moeten zijn en beseffen hoe bevoorrecht Suriname is in vergelijking tot de rest van Zuid-Amerika en de wereld."

Hij vervolgt: "Ondanks die andere landen zo goed ontwikkeld zijn, kunnen ze het niet aan. Kijk hoe lijken in dozen worden verbrand. Efu a sani disi e lope uit de hand dyaso un keba. Een te groot deel van onze actieve bevolking, geschoolde mensen, den o dede. Laten we het gewoon zeggen. Ze gaan het niet halen."

Er zou beter geïnvesteerd moeten worden in meertalige informatieverschaffing, vindt Van Hetten. Hij zegt dat A Sa Go hoopt dat politiek Suriname geen "politiek gaat spelen" met deze situatie. "We lijden er allemaal onder. Deze ziekte kijkt niet naar politieke kleur, status, rijk, arm, geschoold of huidskleur. We moeten samenwerken en elkaar niet neerhalen. Kom met goede ideeën en doe jouw deel zoals wij dat proberen te doen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina