Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beheerder vuilstortplaats: 'Dit werk geeft voldoening'

Beheerder vuilstortplaats: 'Dit werk geeft voldoening'

03/05/2020 16:06 - Arjen Stikvoort

De 39-jarige Alexander Juman op zijn werkplaats, de vuilstort te Charlesburg.

De 39-jarige Alexander Juman op zijn werkplaats, de vuilstort te Charlesburg. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Er zijn maar weinig mensen die willen werken op een vuilstortplaats. Wie er toch voor kiest, doet dat vaak noodgedwongen omdat er geen andere uitweg is. De mensen die er werken, zijn blootgesteld aan stankoverlast, ongedierte, giftige gassen en andere negatieve invloeden. Maar er zijn kennelijk ook voordelen. De 39-jarige Alexander Juman, getrouwd en vader van een zoon, weet er alles van.

Onder een afdakje, met een pet op, kijkt hij naar de grote berg van afval op de particuliere stort aan de Nieuwe Charlesburgweg. Het is een soort familiebedrijf. Hier en daar staat een autostoel, die als afval naar de stort was gebracht maar een tweede leven als luie stoel krijgt. "Ik werk hier al ruim tien jaar en het bevalt me nog steeds", zegt Juman.

Hij weet niet waar het aan ligt, maar op de door hem beheerde vuilstort is het al enige tijd een stuk rustiger dan normaal. Het zou hem niet verbazen als dit aan de coronacrisis ligt. Hij haalt zijn schouders op. "Terwijl hier vroeger bijvoorbeeld twintig mensen per dag kwamen, komen er nu nog maar zo een vijf. Ik zie veel mensen doorrijden naar de tweede vuilstortplaats hier even verderop om hun afval te dumpen. Daar kunnen ze al hun rotzooi kwijt zoals apparaten, grofvuil, tuinresten en noem maar op. Op deze locatie waar ik werk, is dat niet allemaal mogelijk."

Juman legt uit dat er drie locaties zijn in Paramaribo waar het vuil naartoe wordt gebracht. De grootste vuilstortplaats is die van Ornamibo. Daar mag ook huisvuil worden gedumpt. Dat mag op Charlesburg niet. De mensen betalen een tarief vanaf SRD 20. Hoeveel dat per vracht is, hangt af van de hoeveelheid. Het geld wordt afgedragen aan de eigenaar, de familie dus.

Bulldozers verspreiden het zich ophopende afval. "Veel van de zwampen op het terrein zijn gedempt met grofvuil. Regelmatig wordt gestort vuil met bulldozers naar achteren op het terrein gestoten in zwampen." Of hij geen last heeft van de stank en al die rommel om hem heen? Hij lacht. "Ik weet het niet. Ik heb wel voldoening in mijn werk, want het is relaxed. Lekker buiten."

Hij vertelt dat zijn dag extra goed wordt als hij iets bruikbaars vindt. Juman noemt bijvoorbeeld een stofzuiger met een klein mankement of een afgedankte fiets. "Die repareer en verkoop ik. Handig toch en ik verdien er een aardig zakcentje mee." Anderen mogen niet door het afval struinen. Daar houdt hij toezicht op, maar kijkt weleens door de vingers.

Als mensen iets zien wat ze kunnen gebruiken mogen ze het wel meenemen. Maar het is niet de bedoeling dat ze daar dagelijks voor hun levensonderhoud komen. Om vijf uur 's middags gaat de hefboom neer en op slot en is het terrein niet meer toegankelijk tot de volgende ochtend negen uur. Als hem wordt gevraagd wie er vuil komen storten, zegt hij: "Het zijn veelal mensen die als inkomen vuil bij anderen ophalen."

De beheerder bekijkt het soort afval, stelt het tarief vast en geeft aan waar het moet worden gestort. Eén van zijn vaste klanten is Erwin Simons. Terwijl de Ware Tijd met Juman praat, heeft hij zijn grofvuil gedumpt. "Ik kom hier graag vanwege de afstand. Veel dichterbij dan Highway en dus tijdwinst en minder benzineverbruik."

Hij beaamt dat er te Charlesburg geen vuil mag worden gedumpt dat aan bederf onderhevig is. Hij vindt het een voordeel dat de vuilstort particulier en goed onderhouden is. "Zelfs bij hevige regen is het terrein goed toegankelijk en bovendien heb je veel minder last van spijkers en andere troep op de weg ernaartoe, waardoor je niet hoeft te vrezen voor een lekke band."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina