Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ABOP wil onderzoek 'onregelmatigheden' CBB

Brunswijk wil onderzoek naar onregelmatigheden CBB

04/05/2020 10:21 - Van onze redactie

Brunswijk wil onderzoek naar onregelmatigheden CBB

Ronnie Brunswijk wil dat de pg vermeende frauduleuze handelingen bij CBB onderzoekt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk gaat de procureur-generaal (pg) vragen een onderzoek te doen naar onregelmatigheden bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Er zou volgens hem worden geknoeid met als kennelijk doel te frauderen bij de verkiezingen.

Tijdens de derde online-massameeting van zijn partij zaterdag zei de politicus dat het CBB weigert nieuwe e-ID's af te staan aan belanghebbenden, waardoor ze niet zullen kunnen stemmen. Brunswijk zal de verkiezingsuitslag niet respecteren indien deze door fraude en manipulatie wordt beïnvloed. "Wij waarschuwen de regering en de minister van Binnenlandse Zaken om hun medewerkers te instrueren de mensen hun id-kaart te geven. Vooral in Marowijne. De id-kaarten liggen daar maar men weigert om ze te verstrekken", zei hij in het Aucaans.

CBB-directeur Dennis Menso ligt niet wakker van de aantijgingen, maar vindt het wel lastig dat constant gesuggereerd wordt dat de autoriteiten proberen te frauderen. "Het is aanhoudend en gevaarlijk. Het wordt bewust gedaan en er is veel fake nieuws. Steeds blijkt na onderzoek dat er niets aan de hand is", zegt hij. De directeur juicht het toe als de pg of het Onafhankelijk Kiesbureau een onderzoek instelt. "Dat komt mij beter uit, want als ik het zou tegenspreken, zouden ze me toch niet geloven."

Hij vermoedt dat keer op keer over mogelijke verkiezingsfraude gerept wordt door politieke tegenstanders van de regering in de hoop dat hun kreten internationaal ingang vinden. "Het lijkt op een corrupte bende hier in Suriname. Kom toch met harde bewijzen", zegt Menso geïrriteerd. Inmiddels heeft Biza een persbericht uitgegeven om de beschuldigingen van Brunswijk te weerleggen.

Een hooggeplaatste functionaris bij Binnenlandse Zaken (Biza) zegt desgevraagd dat stemmen ook mag met een vervallen ID-kaart of met een ander wettelijk toegestaan legitimatiebewijs, zoals een paspoort of rijbewijs. Bij het maken van de elektronische kaart neemt CBB de oude niet in. In 2015 hebben burgers met een vervallen ID-kaart mogen stemmen. "De Kiesregeling spreekt van een door de Staat uitgegeven identiteitskaart. Nergens staat een 'geldige ID-kaart'."

Personen die hun e-ID nog niet hebben gekregen kunnen bij het stembureau hun vervallen identiteitskaart overleggen, met het strookje dat ze van CBB hebben meekregen, zegt de ambtenaar. "Op dat bewijs staan alle gegevens van de aanvrager." Menso zei op 28 april dat CBB deze week weer begint met de verstrekking van nieuwe ID-kaarten. Er moest worden afgestemd met de leverancier van de software en apparatuur, "omdat elke keer een vingerafdruk afgenomen en de apparatuur ontsmet moet worden".

Brunswijk zei verder dat enkele dagen eerder zeker zestig ambtenaren van het commissariaat Paramaribo Zuid-West CBB zijn binnengevallen en medewerkers buiten hun werkruimte hebben gezet. Volgens hem waren de CBB'ers op dat moment bezig oproepingskaarten te sorteren waarop foutieve gegevens staan. "De mensen die daar zijn gegaan hebben alles meegenomen, ook die met foutieve gegevens. Alleen maar om te frauderen." Hij constateert dat talrijke handelingen van de autoriteiten wijzen op manipulatie van de stembusgang.

De Abop-voorzitter voerde ook aan dat het politieke partijen verboden is om naar het binnenland te gaan om campagne te voeren, terwijl de NDP zich niet stoort aan het verbod. "Is dat eerlijk?" Edgar Dikan, minister van Regionale Ontwikkeling tevens lijsttrekker van BEP in Paramaribo, pleit voor een diepgaand onderzoek indien de zaken die Brunswijk heeft gezegd op waarheid berusten. De aantijgingen zijn "nieuws" voor hem.

Dikan stelt dat de minister van Biza "de beste autoriteit is die iets zinnigs over de verdachtmakingen kan zeggen". Toch pleit hij nu al voor onderzoek. "De zaak moet mijns inziens zo snel mogelijk diepgaand worden onderzocht, zodat iedereen met een gerust gevoel naar de stembus kan gaan en de uitslag dus niet betwist wordt. Bovenal dienen wij ervoor te waken dat het imago van Suriname van het organiseren van eerlijke en betrouwbare verkiezingen niet bevlekt wordt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina