Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkoopdag LVV slaat aan

Verkoopdag LVV slaat aan

04/05/2020 05:55 - Sharon Singh

De lange rijen bij de poort zorgden bij de verkoopdag van LVV voor wat irritatie bij bezoekers. Mensen kwamen er massaal op af, maar konden vanwege de coronamaatregelen niet tegelijkertijd worden doorgelaten.

De lange rijen bij de poort zorgden bij de verkoopdag van LVV voor wat irritatie bij bezoekers. Mensen kwamen er massaal op af, maar konden vanwege de coronamaatregelen niet tegelijkertijd worden doorgelaten. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met een verkoopdag stelde het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) groenteboeren in de gelegenheid hun gewassen rechtstreeks aan de man te brengen. Het geheel vond zaterdag plaats te Welgelegen en Rensproject.

Het publiek was massaal afgekomen op de verkoopdag. Immers, de bedoeling was dat groenten, vis, vlees, zuivelproducten en plantmateriaal goedkoop gekocht konden worden, maar dat was niet overal zo. Bij de vistent informeerde bezoekster Marinana Grootfaam naar de prijzen van de vers uitziende vissen, maar ze spoedde zich weg bij het horen daarvan. Een pakje met vijf botervissen werd voor SRD 100 verkocht.

Ondanks dat vis schaars is, werd deze prijs "overdreven" genoemd. Ashwin Becha­n, coördinator van het project, zei daarop dat LVV slechts een coördinerende rol vervult. "Wij bemoeien ons niet met de prijzen. Ook de selectie van de ondernemers gaat niet via het ministerie. Wij hebben een beroep gedaan op de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname en zij kiest welke boer afgevaardigd wordt", aldus Bechan.

Angela Codrington was in meerdere opzichten teleurgesteld. De vrouw was van Flora gekomen om kip te kopen, maar die was uitverkocht. "Ik had goedkopere producten verwacht; de eieren vind ik buiten voor dezelfde prijs", reageerde ze. Codrington hekelde ook dat er politiek werd bedreven. "Kan LVV deze verkoopdag niet neutraal houden? Dit lijkt meer op verkiezingspropaganda met al die vlaggen", zei ze verontwaardigd.

Haidy Wallerlei toonde zich tevreden na een tas vol spullen te hebben gekocht. "Ik ben blij met het initiatief. Ze mochten wel een grotere variëteit aan groenten hebben." Dat het ministerie is overgegaan tot het uitdelen van cassavestokjes vindt ze een goed initiatief. Bij elke aankoop kregen klanten cassavestokjes mee. "Covid-19 heeft ook mij gedwongen om een eigen groentetuin aan te leggen. Weet je, ik heb zelfs al een keertje geoogst."

Bechan vertelt dat er op de eerste verkoopdag, die is gehouden aan de Bonistraat, naast cassavestokjes ook zoetepatatstekjes aan bijkans duizend mensen zijn uitgedeeld. "Op de Facebookpagina van de minister zijn er filmpjes die de nieuwe teelttechnieken belichten. Je hebt niet veel ruimte nodig om zelfvoorzienend te zijn."

De goedkope kippen waren afkomstig van het pluimveebedrijf Caricom Livestock Farm. President-commissaris Julio Bhikharie zei dat zijn bedrijf voornamelijk levert aan horecabedrijven, maar omdat die zijn gesloten, heeft de directie besloten de kippen voor een zachte prijs aan te bieden aan de gemeenschap.

Bhikharie: "Deze lokaal gekweekte kippen zijn groot en zouden erg duur moeten zijn gezien het gewicht. Wij hebben ervoor gekozen om de mensen die het het hardst nodig hebben tegemoet te komen. Behalve via LVV hebben we ook aan diverse sociale instanties kippen gedoneerd."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina