Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Greenheart betaalt deel werknemers niet

Greenheart betaalt deel werknemers niet

06/05/2020 16:04 - Jason Pinas

Greenheart betaalt deel werknemers niet

Mede omdat er geen stofmaskers voorradig zouden zijn, moesten arbeiders van houtbedrijf Greenheart naar huis. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "We zitten nu echt met de handen in het haar. We hebben geen geld, maar wel een gezin en vaste lasten die we moeten betalen", vertelt een radeloze Ricardo Karwofodi, arbeider van het houtbedrijf Greenheart en bondsbestuurslid, aan de Ware Tijd. Hij is samen met 21 collega's bedankt door de leiding van Greenheart. Hen is voorgehouden dat het bedrijf bezig is met een afvloeiing.

Echter, de groep vermoedt dat ze deze behandeling krijgt, omdat ze heeft geprotesteerd tegen wantoestanden op de werkplek. "Als ze echt bezig waren met een afvloeiing zouden ze eerst contact opnemen met het bondsbestuur", merkt Karwofodi op. Volgens hem is de directe aanleiding, het feit dat de arbeiders hebben geweigerd te werken zonder een adequaat stofmasker.

Een zelfgemaakte mondkap, die werd aangeboden door de leiding van het bedrijf, is geweigerd door de werkers. Dit masker is ook afgekeurd door de Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid. "Na dat' meki den man wan puru unu. Het ergste is dat ze ons niet hebben betaald voor de afgelopen maand, terwijl wij niet hebben gevraagd om thuis te blijven", benadrukt Karwofodi.

In een spraakbericht, dat de Ware Tijd heeft beluisterd, is inderdaad te horen hoe een leidinggevende de werknemers vraagt om voorlopig thuis te blijven. "Vanwege veiligheidsoverwegingen kunnen diegenen die geen stofmasker hebben niet op het terrein komen. Ik ga jullie vragen om uit te tekenen en naar huis te gaan", wordt hen voorgehouden.

Wanneer de werknemers vragen hoe lang ze thuis moeten blijven en of ze zullen worden uitbetaald, komt er geen concreet antwoord. "Zodra er meer duidelijkheid is, zullen jullie van ons horen", meldt de chef aan de groep. Volgens Karwofodi hebben ze daarna vernomen dat een deel aan het werk mocht komen, terwijl een ander deel thuis moest blijven.

Robby Berenstein, voorzitter van de bond bij Greenheart, is totaal niet te spreken over de werkwijze van het bedrijf. Hij benadrukt dat het bestuur dit niet zal accepteren en tot het uiterste zal gaan om zijn leden te beschermen. "Men kan niet zeggen dat er geen stofmaskers zijn. Wij zijn zelf op zoek gegaan en we hebben wel gevonden. Maar men weigert om ze aan te schaffen en zonder bescherming zijn je arbeiders in gevaar", benadrukt Berenstein.

Hij ziet dit als een wraakactie naar de 22 werknemers toe. De bondsvoorzitter wijst erop dat dit niet de manier is waarop arbeiders worden bedankt. Hij onderstreept dat dit moet gebeuren volgens een goed saneringsplan. "Maar dit is gewoon willekeur en dat gaan we niet accepteren."

Hij denkt deze handeling een schrikefffect moet hebben naar de rest van het personeel toe. "Greenheart schoffeert iedereen en gedraagt zich alsof ze niets te maken heeft. Deze mensen storen zich aan God noch gebod." De bondsvoorzitter roept de bevoegde instanties op om met een vergrootglas te kijken naar dit bedrijf. Amrita Bhagwat, manager van Greenheart, was niet bereikbaar voor commentaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina