Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Polanen: 'Rechter nam minst vergaande besluit'

Polanen: 'Rechter heeft minst vergaande besluit genomen'

07/05/2020 09:57 - Merredith Bruce

Polanen: 'Rechter heeft minst vergaande besluit genomen'

Sam Polanen vindt dat de rechter in feite heeft 'gecorrigeerd' wat de wetgever mogelijk verkeerd heeft gedaan. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Staatsrechtgeleerde Sam Polanen vindt dat rechter Sylvana Bradley door de rechtskracht van de wet ‘Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren’ op te schorten “het minst vergaande besluit” heeft genomen. Hij reageert hiermee op vragen die de Ware Tijd aan hem heeft voorgelegd naar aanleiding van de ‘commotie’ die - vooral aan regeringszijde - is ontstaan over het besluit van de rechter dinsdag.

Amzad Abdoel, NDP-fractieleider in het parlement, heeft in de media zijn verbazing uitgesproken. Hij vroeg zich af of de magistraat juridisch de bevoegdheid heeft om een wet buiten werking te stellen. Volgens Polanen staat centraal in deze zaak of aan het besluit van De Nationale Assemblee (DNA) in overeenstemming met artikel 80 van de Grondwet kracht van recht kan worden gegeven. Dit is primair wat de eisers - fracties van de VHP en de NPS - aan de rechter hebben gevraagd.

Polanen constateert niet dat de rechter bevoegdheden heeft overschreden, omdat zij de wet inhoudelijk niet heeft beoordeeld wat conform de trias politica ook niet mag. Ze heeft de toepassing, dan wel verbindendheid of rechtskracht van de wet opgeschort totdat het Constitutioneel Hof heeft beslist over de al dan niet grondwettelijkheid en derhalve de rechtskracht daarvan. De rechter concludeert in haar overwegingen dat de rechtsgeldigheid van de 'valutawet' niet vaststaat.

Voortbordurend hierop staat volgens Polanen centraal of het parlement volgens de procedures  in de Grondwet en het reglement van orde een besluit tot stand heeft gebracht met kracht van wetgeving. Zelf stelt hij dat de rechter met deze conclusie in feite "corrigeert" wat de wetgever mogelijk verkeerd heeft gedaan. Jurist Viren Ajodhia heeft woensdag in het actualiteitenprogramma 'ABC Actueel' de constateringen van de rechter terecht genoemd.

Ajodhia legde uit dat er een nota was ingediend om de wet van 2012 te wijzigen, terwijl achteraf is gebleken dat het om een geheel nieuwe wet ging. "Om een goede wet te maken ben je een jaar bezig. Men heeft alles verkeerd aangepakt en geen enkele juiste procedure opgevolgd." Hij vindt dat de rechter terecht heeft geconstateerd dat de procedure zoals die is gevolgd niet heeft geleid tot een nieuwe wet en daarom heeft gezegd "ik schors dat stukje papier wat jullie wet noemen, want dat is het niet en daarom mag de rechter dat doen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina