Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Repatrianten Indonesië onderweg naar Suriname

Repatrianten Indonesië onderweg naar Suriname

07/05/2020 21:33 - Amanda Palis

Louise Kastoredjo en haar man kunnen eindelijk terug naar Suriname.

Louise Kastoredjo en haar man kunnen eindelijk terug naar Suriname.  

PARAMARIBO - Als alles meezit, kunnen de vier Surinam­ers die in Indonesië zijn gestrand donderdag terugvliegen naar Nederlan­d en vrijdag met de repatriëringsvlucht doorreizen naar Suriname. Dit bevestigt Luzia­no Truideman, directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken, tegenover de Ware Tijd.

"Als ze niet kunnen afreizen heeft het in elk geval niet aan ons gelegen, want zoals het eruit ziet is alles volgens onze ambassadeur in Indonesië in kannen en kruiken." Op de vlucht naar Suriname zitten ruim tweehonderd in Nederland gestrande personen en uit Thailand en China elk één. Dit tweetal moet al in Nederland zijn aangekomen.

Louise Kastoredjo en haar man, gestrand in Indonesië, kijken uit naar hun terugkeer. "De ambassadeur heeft ons gezegd om klaar te staan en dat zijn we ook. We willen nu echt naar huis." Truideman zegt dat er contact is geweest met de Indonesische regering en Nederlandse counterparts voor toestemming. "We hebben ondersteuning van zowel Nederland als Indonesië gekregen."

Zoon Alljahn Kastoredjo is voorzichtig optimistisch. "Ik weet dat de ambassadeur alles op alles heeft gezet voor de gestrande reizigers. Het is nu echt bidden dat ze inderdaad naar huis komen." Hij maakt zich vooral zorgen want er gaan berichten dat Garuda Airlines, de nationale vliegmaatschappij in Indone­sië, voorlopig tot 27 mei zal vliegen in verband met coronamaatregelen.

Indonesië heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 12.438 bevestigde besmettingen geregistreerd, waarvan 2.317 hersteld en 895 overleden zijn. Begin maart was er nog felle kritiek op de aanpak van het virus door de regering, die in eerste instantie had ontkend dat er besmettingen waren. Zij erkende dit pas in april en trof toen maatregelen.

Op socialemediaplatforms klagen personen die geen SLM-ticket hebben, over de kosten voor de terugreis. In gesprek met de Ware Tijd uitte de gestrande taekwondoschoolhouder Arty Lie daarover woensdag zijn misnoegen. Truideman: "De mensen die hebben gereisd met KLM of TUI moeten inderdaad een SLM-ticket kopen." Hij weet dat reizigers van KLM een voucher hebben gekregen als compensatie, dat ze voor een volgende reis mogen gebruiken.

Daniëlle Veira, hoofd Directo­raat Nationale Veilig­heid, heeft woensdag tijdens de reguliere persconferentie van het Covid-19-managementteam in de Congreshal bevestigd dat mensen die met SLM terugkeren, moeten betalen voor een ticket. Er worden bedragen genoemd van rond de negenhonderd euro. Veira zei dat de regering daarin geen bemoeienis heeft, maar beloofde bij de leiding van de SLM te zullen informeren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina