Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse versoepelt Covid-19-maatregelen

Bouterse: Covid-19-maatregelen worden versoepeld

09/05/2020 20:15 - Van onze redactie

President Desi Bouterse heeft zaterdagavond bekendgemaakt dat de verschillende maatregelen rond Covid-19 zijn versoepeld.

President Desi Bouterse heeft zaterdagavond bekendgemaakt dat de verschillende maatregelen rond Covid-19 zijn versoepeld. Foto: NII  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft zojuist in een televisietoespraak bekendgemaakt dat de regering - na het afwegen van gezondheids- en sociaal-economische belangen - besloten heeft een gefaseerde versoepeling te beginnen. De herziene maatregelen gelden vanaf zondag.

Eén daarvan is dat de partiële lockdown - met uitzondering van de grensrivieren - zal gelden van elf uur 's avonds tot vijf uur 's morgens in plaats van acht uur 's avonds tot zes uur 's morgens. Daarnaast wordt de samenscholing verruimd tot een maximum van vijftig personen, mits de orde- en hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Eerder was het tien.

In samenspraak met het traditioneel gezag is besloten om de lockdown op de Lawa-, Marowijne- en Tapanahonyrivier te verlengen tot 17 mei. Echter, er is geen totale lockdown meer. Nu mag er slechts tussen zes uur 's avonds en zes uur 's morgens niet worden gevaren op de grensrivieren.

De president benadrukte evenwel dat de grenzen gesloten blijven. "Oversteken van en naar onze buurlanden is dus niet toegestaan", aldus Bouterse. Ook blijven de verschillende controleposten gehandhaafd. Burgers die uit het buitenland komen moeten daarnaast nog steeds twee weken in quarantaine. "Daarbij moet ik opmerken dat de personen die in quarantaine zijn wel in staat gesteld zullen worden om op 25 mei te stemmen."

Ondanks de versoepeling blijven de crèches gesloten. Ook de bussen mogen volgens het staatshoofd nog niet rijden. De scholen blijven dicht. Bouterse deelde wel mee dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur momenteel een plan uitwerkt om ten minste de examenklassen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer op te starten.

Vanaf 17 mei is familiebezoek weer toegestaan bij opvangcentra voor junioren en seniorenburgers, met inachtneming van de gezondheidsvoorschriften. Het Covid-19-managementteam begint maandag gesprekken met onder meer de horeca, sportcentra, religieuze organisaties, vermakelijkheidsgelegenheden en transportsector om aan te geven aan welke voorwaarden zij moeten voldoen om hun operaties weer te mogen opstarten.

Het economisch overbruggings- en sociaal ondersteuningsplan voor de opvang van economische en sociale problemen als gevolg van COVID-19, is volgens het staatshoofd uitgewerkt voor een periode van zes maanden. "Dit is de periode waarin verwacht wordt dat de klap het hardst zal zijn. Tegelijkertijd kijken we ook vooruit. Niet alleen omdat we paraat moeten blijven omdat een herhaling van COVID mogelijk is, maar ook omdat de herstelfase, met alles wat in ons vermogen ligt, aangemoedigd en versterkt moet worden."

De regering heeft SRD 400 miljoen gereserveerd en heeft inmiddels ook behoorlijke internationale financiële steun toegezegd gekregen. "Hiermee kunnen wij het pakket ondersteuningsmaatregelen bekostigen. Het gaat om ondersteuning aan de Surinaamse bevolking; de arbeider, de dienstverlener en de ondernemer die als gevolg van de COVID-19-crisis het financieel moeilijk heeft."

Het staatshoofd gaf aan dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maandag tijdens een persconferentie het ondersteuningsplan concreter zal toelichten. "Suriname, wij moeten nu volharden. Wij moeten voornamelijk beseffen dat wij niet terug kunnen gaan naar wat wij beschouwden als normaal."

Daarom blijven de gezondheidsregels van kracht. "Wij zullen ons moeten aanpassen en op een nieuwe manier met elkaar om moeten gaan en moeten werken. Laten wij met de grootste verantwoordelijkheid de aanpassingen van de maatregelen opvolgen, zodat onze behaalde successen niet zomaar verloren gaan", aldus Bouterse. De versoepeling volgde volgens hem na het inwinnen van adviezen bij de Wereld- en Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, de eigen gezondheidsautoriteiten en na afstemming met regeringsleiders van de Caricom.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina