Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Al weken geen gefluit op vroege zondagmorgen

Al weken geen zangvogelgefluit op vroege zondagmorgen

10/05/2020 06:06 - Arjen Stikvoort

Zangvogeleigenaars tijdens een wedstrijd op het Onafhankelijkheidsplein.

Zangvogeleigenaars tijdens een wedstrijd op het Onafhankelijkheidsplein. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Sinds half maart is het om zeven uur op de zondagochtend stil op het voetbalveld van het Jongensinternaat aan de Geministraat. De stichting Zangvogelvrienden smacht ernaar haar getrainde zangvogels - twatwa's, picolets en rowti's - weer hun hoogste deuntjes als de ring-kiaw, pije en wiet, in de vroege ochtend te laten horen.

"Cru gezegd ligt ook Stichting Zangvogelvrienden op zijn gat", zegt tweede secretaris en wedstrijdcoördinator Ken Pardi tegen de Ware Tijd. "Vanwege de coronamaatregelen waren we genoodzaakt de wedstrijden tot nader order te stoppen. Want op een goede zondagochtend zit je al snel aan de honderd deelnemers."

Dat wil niet zeggen dat er helemaal niet getraind wordt, want in privésfeer komen liefhebbers nog steeds met zijn tweeën of drieën bij elkaar om hun zangvogels onderling te trainen en tegen elkaar te laten fluiten. De vogels moeten in conditie blijven, al vindt Pardi een rustperiode ook voor hen niet verkeerd.

"We zitten tegen de tweehonderd leden aan die hopen dat ze snel weer met hun zangvogels op het open veld mogen deelnemen aan wedstrijden", vertelt de wedstrijdcoördinator. Ook de stichting Zangvogels Nickerie hoopt dat de competitie snel kan worden hervat.

Op het Volksplein in Nieuw-Nickerie was het afgelopen zondag al aardig druk, zegt voorzitter Richenel Small. "We hopen, met het in acht nemen van de coronamaatregelen, de wedstrijden snel te kunnen hervatten. Deze zondag gaan we daar op het veld over praten."

Jaïr Roep is bij de petshop aan de Mahonylaan op zoek naar een jonge picolet. "Ik wil weer beginnen want ik was gestopt. Ik stap nu over van rowti naar picolet. Ik heb er al één thuis en wil een mannetje erbij." Roep gaat ze eerst goed trainen voordat hij aan wedstrijden gaat meedoen. "Ik houd er van om ze goed te verzorgen en om ze de verschillende slagen zoals de pije te leren fluiten. Dat moet het vrouwtje hem leren."

Arun Jalimsingh, manager van de dierenzaak, zag zijn verkoop vanwege de coronacrisis iets teruglopen. "Maar er is nog steeds vraag. Ik heb vogels in alle soorten en prijsklassen. Van SRD 250 tot SRD 1.000." Soenar Soekotoroelo, zelf zangvogelkweker, onderhoudt het kamp van de stichting. "Het is jammer dat er geen wedstrijden zijn. Het is zo stil. Maar soms komt een enkeling met zijn zangvogel even langs."

Het houden van zangvogels noemt hij "een pure hobby". "Maar men is er heel serieus mee." De zangvogelhobby is een mannenzaak. Weinig vrouwen hebben er iets mee. Chenique Misiedjan: "In mijn buurt kom je ze weinig tegen, mannen met vogelkooitjes. Maar van mij mogen ze." Hetzelfde zegt Eleana Christmus: "Het is een puur mannending, maar ik vind het wel leuk."

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina