Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hardop denken

COMMENTAAR: Hardop denken

11/05/2020 12:00

COMMENTAAR: Hardop denken

 

NU ER GEEN nieuwe Covid-19-gevallen in Suriname zijn geregistreerd, vinden sporters, sportbonden en verenigingen dat langzaamaan de tijd rijp wordt om hun activiteiten te hervatten. Zo bekijkt de Surinaamse Voetbalbond (SVB) met zijn leden verschillende manieren om competities of toernooien te hervatten. Daarbij nemen ze mee dat de algemene opvatting in de wereld is dat de situatie nooit meer hetzelfde zal worden als vóór de crisis. Er moet rekening mee worden gehouden dat zolang er geen vaccin is, voorzichtigheid geboden blijft en dat maatregelen nodig zullen zijn.

Voor zover bekend is alleen de SVB bij de teamsporten bezig zich voor te bereiden op een herstart. Er is onderlinge communicatie met de aangesloten bonden en verenigingen. Het is intussen bekend dat ook zij in de problemen zijn gekomen, omdat sommige financiële verplichtingen doorlopen. Begrijpelijk is het dat zij bij de moederorganisatie ondersteuning zoeken. En die zullen ze zo te zien ook krijgen uit het noodfonds van de Wereldvoetbalbond (Fifa).

Echter, wat bevreemding wekt, is hoe het mogelijk is dat door mogelijke onverschilligheid van spelers met hun sportmateriaal, de problemen voor hun clubs groter zijn geworden. Waarom moeten spelers bijvoorbeeld nieuw schoeisel krijgen bij hervatting van de competitie. Wat is gebeurd met het schoeisel waarmee tot vóór de coronacrisis is gespeeld? En als men nu nieuw schoeisel zou kopen, waarom moet dan later in het jaar als het nieuwe seizoen begint nog eens nieuw materiaal worden aangeschaft?

Uit deze coronacrisis vallen lessen te leren. Hoeveel sporters hebben aan zichzelf, aan hun conditie bijvoorbeeld, gewerkt tijdens de lockdown? Is er sprake geweest van zelfdiscipline? Hoe zijn ze omgegaan met materiaal dat hen ter beschikking is gesteld? De crisis heeft ook geleerd dat sporters in hun gezondheid moeten investeren. Het 'familiegevoel' en de eenheid zullen ietwat verdwijnen omdat men afstand zal moeten houden, niet meer samen kan douchen en ieder een eigen bidon moet hebben.

Overheden moeten omzichtig omgaan met het versoepelen van coronaregels, want stel dat er een nieuwe of vervolguitbraak komt. Beginnen we dan weer bij af met maatregelen? Nu al zijn de gevolgen voor het dagelijks leven, de sport, school, economie, enzovoorts levensgroot. Wat zal het dan worden? Veel actieve en passieve sporters kijken uit naar hervatting van hun sport. De moederorganisaties de bonden doen er daarom goed aan nu al, net als de SVB, te communiceren met de leden en na te gaan hoe hervatting vlot kan plaatshebben als straks het sein 'start!' wordt gegeven en niet pas dan gaan nadenken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina