Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Het is best eng'

'Het is best eng'

11/05/2020 06:00 - Amanda Palis

Een ziekenhuismedewerker, volledig gestoken in beschermende kleding, brengt een stoffelijk overschot op een brancard naar een koelwagen die als tijdelijk mortuarium dienst doet bij het Wyckoff Heights Medical Center in Brooklyn, New York.

Een ziekenhuismedewerker, volledig gestoken in beschermende kleding, brengt een stoffelijk overschot op een brancard naar een koelwagen die als tijdelijk mortuarium dienst doet bij het Wyckoff Heights Medical Center in Brooklyn, New York. Foto: AP / John Minchillo  

PARAMARIBO - Tijdens de dagelijkse persconferentie in de Congreshal lijkt het een gebed zonder einde van het Covid-19-managementteam: blijf thuis, was je handen, houd afstand en neem geen onnodige risico’s. Maar velen in de samenleving slaan die waarschuwingen in de wind: de drukte sinds er positieve gevallen noch actieve cases zijn, is tekenend. Onwil of geen besef? In elk geval, Surinamers in het buitenland hebben die 'luxe' niet. Erger nog, voor hen is het als in een horrorfilm: "Het is best eng!"

Mireille Liong A Kong woont in New York, de Amerikaanse staat die het zwaarst is getroffen: tot en met zondag 26.791 doden en 340.792 besmettingen. De angst zit er goed in. Dat blijkt uit een video die de kroeshaaractiviste op YouTube plaatste. Zelf zit ze in Brooklyn Bed-Stuy (1.149 besmettingsgevallen), die is veranderd in een spookstad: verlaten straten met af een toe een sirene van de politie of ambulance die de dodelijke stilte doorbreekt.

Niet een film waar je vrolijk van wordt, maar wel één om mensen te informeren hoe serieus Covid-19 is, verklaart Liong A Kong. "Ziekenhuizen puilen uit, lijken zijn gevonden in een verhuiswagen. Het is best eng!" Ze neemt daarom geen risico. Overdag gaat ze nauwelijks uit huis. Boodschappen halen doet ze 's avonds kort voor sluitingstijd. "Dan heb je niet zoveel mensen of bijna geen mensen over straat en zijn de winkels helemaal niet druk. Ik wil zoveel mogelijk contact vermijden met mensen."

Bij het 'winkelen' is een mondkapje een "noodzakelijk goed". "Anders kom je de winkel niet binnen." Voor de rest blijft Liong A Kong binnen. Een voordeel is dat ze al vóór Covid-19 een webshop had met haarproducten speciaal voor mensen met kroeshaar. "Maar alles gaat vertraagd; dat krijg je natuurlijk omdat alle structuren zijn ontregeld."

Raies Wolfram studeert in het Chinese Beijing aan de filmacademie. Hij heeft zich door de coronapandemie flink moeten aanpassen. Vanaf januari geldt voor internationale studenten een lockdown, die strikt wordt nageleefd. "Covid-19 - en de daarmee gepaard gaande maatregelen die de overheid in Beijing heeft genomen - heeft ons leven drastisch veranderd. In een heel korte tijd werd het duidelijk hoe serieus de situatie was; dat ervaren we door de preventieve maatregelen die ze op de campus toepassen", vertelt Wolfram. Elke dag wordt de temperatuur opgenomen en naar buiten gaan zonder een grondige reden is uit den boze. Mondkapjes zijn verplicht.

In China waren er tot en met zondag 82.901 besmettingen en 4.633 doden. Hoewel het land volgens Wolfram langzaamaan terugkeert naar de pre-Covid-19-periode, worden buitenlanders nog steeds geweerd en blijft in de hoofdstad Beijing de lockdown van kracht omdat men vreest voor een mogelijke tweede golf van besmettingen. "De media zijn nu erg gefocust om de mensen voortdurend te herinneren aan alle preventieve maatregelen." Wolfram woont met pak weg twintig andere Surinamers verspreid over Beijing.

In Yekaterinburg, Rusland, heeft Nathalie Gerard geen contact met landgenoten; zij is de enige Surinaamse. Ook in dit land gelden er strikte regels. "Je mag niet zomaar uit je gebouw. Als de politie je buiten jouw gebied pakt, krijg je een fikse boete. Je mag alleen voor de essentiële zaken buiten; bijvoorbeeld naar de winkel gaan", deelt ze haar ervaring.

Rusland had tot en met zondag 209.688 coronabesmettingen en 1.915 doden. Gerard maakt zich vooral druk over de snelle toename van het aantal besmettingen in haar stad. "Twee weken geleden waren er nog net honderd besmettingen en nu zijn het er 'plotseling' vijfhonderd."

Studeren doen de twee Surinamers online. "Alle universiteiten zijn, voor zover ik weet, nog op lockdown", vertelt Wolfram vanuit Beijing. In Rusland is het niet anders. Gerard vraagt zich af wat het wordt met het examen volgende maand. "Ik heb dan mijn taalexamen, waarna ik officieel met de studie zelf begin. Als we tegen die tijd nog niet naar buiten kunnen, zal de universiteit moeten kijken om het examen online af te nemen."

Een geluk voor haar is dat ze ook daarna in Yekaterinburg blijft. Er zijn studenten die na het toelatingsexamen naar een andere stad in Rusland moeten om hun opleiding te volgen. "Zij hebben dus een groter probleem. Hun visum vervalt eind juni en als de situatie niet verandert, moeten zij terug naar hun land om het visum te verlengen."

Zowel Wolfram als Gerard proberen zoveel mogelijk samen met medestudenten te doen. "We laten gezamenlijk boodschappen bezorgen op school en ondersteunen elkaar zo veel mogelijk", zegt Wolfram. Gerard deelt de kosten van de boodschappen met drie anderen. "We koken samen in plaats van apart. Zo bespaar je veel en hoef je dus niet steeds uit huis te gaan."

Wolfram probeert zijn dag zoveel mogelijk structuur te geven: na het ontbijt volgt hij twee uurtjes onlinelessen. Daarna ruimt hij tijd in voor beweging, waarna hij studeert en vervolgens films kijkt. Geen pretje, vindt hij. "Om elke dag, de hele dag door in de kleine kamer 'opgesloten' te zitten doet echt wat met je! Het voelt aan alsof de muren steeds dichterbij komen; het is nogal claustrofobisch. Het is heel erg zwaar, maar ik probeer op mijn eigen manier ermee te dealen. Ik heb ook gezien dat andere studenten het veel moeilijker hebben."

Gerard, die nog twee en een half jaar te gaan heeft voor haar masterstudie International Management, bevindt zich in een soortgelijke positie. "Je baalt, maar moet verder, want de leerkrachten blijven je volpompen met huiswerk, hoewel je je soms moeilijk kan concentreren." Tegen de regels ingaan, zal ze in elk geval niet doen. Ze zegt: "Als we de adviezen opvolgen en binnen blijven, dan zal het wel lukken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina