Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SLM wil reguliere vluchten in juli oppakken

SLM wil reguliere vluchten in juli oppakken

11/05/2020 10:01 - Merredith Bruce

SLM wil reguliere vluchten in juli oppakken

De SLM hoopt rond juli de certificering van de Boeing 777-200ER rond te hebben. Foto: SLM  

PARAMARIBO - De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) wil begin juli weer beginnen met reguliere vluchten op zowel de regionale als de mid-Atlantische route. Dat zegt SLM-directeur Radjesh Radjkoemar tegen de Ware Tijd. Onlangs heeft de Nederlandse KLM ook hetzelfde voornemen uitgesproken.

De SLM-directeur benadrukt dat het streven om in juli te beginnen nu nog "onder voorbehoud" is, rekening houdend met hoe de Covid-19-situatie zich ontwikkelt. Echter, de maatschappij overweegt wel serieus om de reguliere vluchten in juli op te pakken. "Je móét een beginpunt hebben."

Dit streven is intussen voorgelegd aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie waar de luchtvaart onder valt. De focus is er nu op gericht om tussen nu en juli alles in gereedheid te brengen. Radjkoemar noemt onder meer het certificeringsproces van de nieuwe SLM Boeing 777-200ER die in december 2019 in Suriname is aangekomen.

De vliegmaatschappij is wat betreft (extra) veiligheids- en gezondheidsvoorschriften in verband met Covid-19 "in principe" al op schema, zegt Radjkoemar. Bij het uitvoeren van chartervluchten worden deze regels ook toegepast. Richtlijnen van de internationale luchtvaartassociatie, IATA, worden stipt opgevolgd. "Wij zijn een IATA-gecertificeerd bedrijf en móéten ook de voorzorgsmaatregelen opvolgen."

De internationale associatie heeft richtlijnen uitgevaardigd voor vliegmaatschappijen over de geleidelijke hervatting van vluchten. Zo is aanbevolen dat zowel passagiers als bemanningsleden bij de boarding en tijdens de vlucht mondkapjes op hebben omdat het houden van social distance qua winstgevendheid moeilijk toe te passen is aan boord. In combinatie met andere maatregelen moet deze maatregel het besmettingsrisico aan boord minimaliseren.

Net als de meeste bedrijven, heeft ook de nationale carrier het zwaar te verduren van de coronasituatie. "Voor vliegmaatschappijen is het vliegen de inkomstenbron en dat is letterlijk komen weg te vallen." Dit heeft nog meer druk gelegd op de maatschappij die al geruime tijd in de rode cijfers zit. Radjkoemar benadrukt dat het bezuinigingsplan gewoon doorgaat.

De onderneming concentreert zich voorlopig op het uitvoeren van chartervluchten voor onder andere groenteboeren die hun product willen exporteren. Dat verloopt volgens hem tot nu toe goed. Er worden minimaal één keer per week vrachtvluchten uitgevoerd van en naar Miami én Amsterdam.

Ondanks de zeer moeilijke situatie zijn de salarissen van het personeel nog gegarandeerd. Hoelang dat nog kan, is echter koffiedik kijken, zegt Radjkoemar. De SLM heeft intussen een plan ingediend bij de regering met voorstellen voor ondersteuning zodat de maatschappij de huidige situatie te boven kan komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina