Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Voorzichtigheid blijft geboden'

'Voorzichtigheid blijft geboden'

11/05/2020 16:04 - Ivan Cairo

'Voorzichtigheid blijft geboden'

C-47-voorzitter Robby Berenstein. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De beperkende maatregelen in verband met de coronacrisis zijn enigszins versoepeld. De avondklok gaat drie uur later in en duurt een uur korter. Voor de grensrivieren is de algehele sluiting omgezet in een gedeeltelijke; er mag alleen tussen zes uur ‘s ochtends en zes uur ‘s avonds worden gevaren, maar de grenzen blijven gesloten. Samenkomsten van maximaal vijftig personen zijn toegestaan mits de orde- en hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

Vakbondsleider Robby Berenstein (C-47) juicht de aangekondigde gefaseerde normalisatie van activiteiten toe, want de economie, het bedrijfsleven en een deel van de arbeidsklasse hebben de afgelopen twee maanden zware klappen geïncasseerd. Voorzichtigheid blijft volgens hem geboden, omdat de versoepeling averechtse gevolgen kan hebben wanneer er wordt geslabakt.

De samenleving zal haar levensstijl moeten aanpassen aan de nieuwe situatie, vindt de vakbondsman. "Het heeft geen zin om uit de lockdown te komen en dingen weer als normaal te gaan doen. Er gaat een fundamentele verandering van gedrag en dingen doen moeten komen."

Het Covid-19-managementteam zal vanaf maandag gesprekken voeren met de horeca, sportcentra, religieuze organisaties, vermakelijkheidsgelegenheden en de transportsector om aan te geven aan welke voorwaarden zij moeten voldoen om hun operaties weer te mogen opstarten. Dat kondigde president Bouterse zaterdag aan.

Berenstein kijkt uit naar het resultaat van de besprekingen. De problemen zijn vooral voerbaar in de horeca, maar ook in de luchtvaartsector en de spin-off-activiteiten daarvan, zegt hij. De SLM heeft zich tot nu toe staande kunnen houden door bepaalde maatregelen door te voeren.

Arbeiders van bedrijven die afhankelijk zijn van de luchtvaartsector, hebben de afgelopen periode echter geen loon ontvangen, omdat hun werkgevers geen inkomsten hebben. Ook bij Luchthavenbeheer zijn door de sluiting van het luchtruim de activiteiten op een laag pitje, weet Berenstein. Hoe langer de coronacrisis voortduurt, hoe moeilijker de SLM en Luchthavenbeheer, twee staatsbedrijven, het zullen krijgen.

Intussen heeft de vakorganisatie brieven geschreven naar de ministers van Handel, Industrie en Toerisme en Arbeid om te vernemen welke financiële compensatie er komt voor werkers die hun baan zijn kwijtgeraakt of geen salaris ontvangen. De bewindslieden hebben nog niet gereageerd.

President Bouterse heeft gezegd dat de regering SRD 400 miljoen heeft gereserveerd om ondersteuningsmaatregelen te kunnen financieren. "Het gaat om ondersteuning aan de Surinaamse bevolking; de arbeider, de dienstverlener en de ondernemer die als gevolg van de COVID-19-crisis het financieel moeilijk heeft", zei het staatshoofd. Het pakket zou zijn uitgewerkt voor een periode van zes maanden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina