Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Burgers krijgen financiële steun

Burgers krijgen financiële steun

12/05/2020 16:04 - Ivan Cairo

Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft maandag aangegeven dat een sociaal-economisch steunpakket van in totaal SRD 700 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor burgers en het bedrijfsleven.

Financiënminister Gillmore Hoefdraad heeft maandag aangegeven dat een sociaal-economisch steunpakket van in totaal SRD 700 miljoen beschikbaar wordt gesteld voor burgers en het bedrijfsleven.  

PARAMARIBO - Eind mei begint de overheid met het uitbetalen van hogere sociale uitkeringen. Dit is onderdeel van het ondersteuningsplan dat maandag door Financiënminister Gillmore Hoefdraad is bekendgemaakt.

Het komend half jaar worden de sociale uitkeringen fors verhoogd. Zo zal de Algemene Oudedagsvoorziening verhoogd worden met SRD 525, huishoudens die Algemene Kinderbijslag ontvangen krijgen maandelijks SRD 1.000 erbij, gepensioneerden een extraatje van SRD 500 en mensen met een beperking in plaats van SRD 325 vanaf eind mei SRD 1.000.

Zwakke huishoudens die momenteel per maand een tegemoetkoming van SRD 37 uit overheidskas ontvangen, mogen nu rekenen op SRD 250. Burgers die kunnen aantonen dat ze vanwege de Covid-19-pandemie werkloos zijn geworden zullen per maand SRD 1.500 ontvangen. Desgevraagd zegt vicepresident Ashwin Adhin tegen de Ware Tijd dat de uitvoering van het ondersteuningsplan een leermoment wordt dat mogelijk kan resulteren in het institutionaliseren van een werkloosheidsuitkering.

Hoefdraad legde uit dat de bestrijding van de gevolgen van de crisis ertoe heeft geleid dat onmiddellijk invulling wordt gegeven aan het Woningbouwfonds. Hierin wordt SRD 50 miljoen vanuit het noodfonds gedeponeerd. Met dit geld moet de constructiesector op gang blijven en kunnen burgers die willen bouwen een lening tot maximaal SRD 100.000 en een betalingsvrije periode van zes maanden krijgen. Ook bewoners die de woningen in de verschillende volkswoningbouwprojecten willen kopen of repareren, kunnen op dit fonds een beroep doen.

In de belastingsfeer komt de regering ook met verlichtende maatregelen. Zo wordt de heffingskorting gebracht van SRD 125 naar SRD 750. Ook wordt uitstel van aangifte van inkomstenbelasting verleend, terwijl voor de inkomstenbelasting geen boeterente in rekening gebracht zal worden tot de nieuwe indieningsdatum. Verder zal er een flexibele opstelling zijn naar belastingplichtigen die een verzoek doen voor uitstel van aangifte en betaling van omzetbelasting over de maanden maart, april, mei en juni.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina