Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bushouders eisen concrete oplossing van regering

Bushouders eisen concrete oplossing van regering

12/05/2020 07:57 - Jason Pinas

Het water staat de bushouders tot aan de lippen.

Het water staat de bushouders tot aan de lippen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Particuliere lijnbushouders zijn niet blij met de wijze waarop de regering omgaat met de noden waarmee de sector kampt en eist concrete oplossingen. Een heet hangijzer is de aanpassing van de huidige tarieven.

De groep voelt zich in de steek gelaten en staat nu erop dat het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie binnen enkele dagen met een officieel bod komt. Indien dat niet gebeurt, overwegen de bushouders het over een andere boeg te gooien. Wat precies zal gebeuren wil Faizel Bholai, trekker van de actiegroep, nog niet prijsgeven.

Hij zegt wel tegen de Ware Tijd dat de ontevredenen deze behandeling niet langer zullen accepteren. "We zitten thuis, we hebben geen werk en geen inkomen. Dus we willen zo snel als mogelijk weten wat er uit de bus komt want zo kunnen we niet verder", benadrukte Bholai maandagochtend. 

Met tientallen andere bushouders heeft Bholai geprotesteerd bij het hoofdkwartier van de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie aan de Van 't Hogerhuysstraat. Een gesprek dat daarna is gevoerd met een vertegenwoordiging van het ministerie heeft niets opgeleverd.

De groep is teleurgesteld omdat de ondersteuning is uitgebleven die de regering had beloofd vanwege de partiële lockdown. "We zijn al acht weken gestopt met rijden, maar we horen tot nu toe niets. Niemand praat meer erover met ons terwijl wij één van de eerste groepen zijn die hebben meegewerkt aan de lockdown", verzucht Bholai.

PLO-voorzitter John Mahadewsingh kan zich helemaal terugvinden in het standpunt van de leden. "De mannen hebben gelijk dat ze protesteren. De regering blijft steeds in gebreke", benadrukt hij. Wat het tariefvoorstel is vanuit zijn organisatie wil hij voorlopig niet prijsgeven.

Omdat de onderhandelingen met de regering nog steeds geen bevredigend antwoord hebben opgeleverd zal de PLO volgens Bholai een brief sturen waarin een ultimatum wordt gesteld. De regering zal uiterlijk volgende week dinsdag met een pasklaar antwoord moeten komen.

Volgens hem zijn er twee voorstellen gepresenteerd. Eén is met subsidie, het andere zonder. Als het aan de bushouders ligt, mag de brandstofcompensatie totaal worden afgeschaft. Echter, ze begrijpen ook dat het tarief te zwaar zal zijn voor de passagiers. Bholai: "We kunnen we het ons niet meer permitteren om tegen dit tarief te rijden. Het is niet rendabel."

Tijdens zijn televisietoespraak zaterdagavond liet president Desi Bouterse weten dat de COVID-19-maatregelen zijn versoepeld. De bussen mogen echter nog niet rijden. De president vertelde ook dat de regering een ondersteuningsmaatregelen zal treffen. Daarvoor zou SRD 400 miljoen zijn gereserveerd, terwijl ook internationale financiële steun is toegezegd.

"Het gaat om ondersteuning aan de Surinaamse bevolking; de arbeider, de dienstverlener en de ondernemer die als gevolg van de Covid-19-crisis het financieel moeilijk heeft. We hebben het dan over de schaafijsmannen, senioren, mensen met een beperking, het traditioneel gezag, buschauffeurs, bootsmannen, artiesten, enzovoorts", aldus Bouterse.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina