Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderwijsbonden: 'Schooljaar nog te redden'

'Schooljaar nog te redden'

12/05/2020 01:58 - Naomi Hoever

Leerlingen van een basisschool werken aan een opdracht.

Leerlingen van een basisschool werken aan een opdracht. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Er zijn mogelijkheden om het schooljaar te redden. Dat zeggen vakbondsleiders Marcelino Nerkust van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) en Reshma Mangre van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS).

De Fols-voorzitter stelt voor dat in een deel van de vakantie nog les wordt gegeven, terwijl zijn BvL-/ALS-collega onder meer gefaseerd opstarten van het onderwijs voorstaat. Scholen zouden groepsgewijs kunnen beginnen met inachtname van de Covid-19-maatregelen. Elke groep zou dan drie dagen per week naar school moeten gaan. Mangre zegt dat het proces voor normalisatie nu moet worden ingezet.

President Desi Bouterse zei zaterdagavond tijdens een televisietoespraak dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) een plan uitwerkt om tenminste de examenklassen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer op te starten. Voor de lagere klassen is er nog geen datum bepaald.

De scholen zijn vanaf 16 maart gesloten in verband met de coronacrisis. Er gaan stemmen op om de leerlingen van de lagere klassen te laten doorstromen. Nerkust noemt dat één van de vele mogelijkheden. Hij zegt dat Fols nog geen plan heeft om de scholen te herstarten, maar is blij dat de examenkandidaten de gelegenheid krijgen het schooljaar af te ronden.

De Fols-topman begrijpt dat het moeilijk is om jonge kinderen op school te houden onder de geldende coronamaatregelen. In april hebben het ministerie en de onderwijsbonden gesproken over afstandsonderwijs en schooltelevisie. Mangre zegt dat het gebruik van sociale media voor het onderwijs niet voor iedereen effectief is. Niet elke leerling beschikt over internet, zoals kinderen in de randdistricten en het binnenland. Daardoor wordt niet elke leerling bereikt.

De vakbondsleider stelt voor dat er een planning wordt gemaakt van het aantal beschikbare schooldagen, afgezet tegen de leerstof en dat op basis daarvan besluiten worden genomen. Volgens haar zijn de middelbare scholen redelijk op schema. Effectief zien zij en Nerkust een achterstand van drie weken, omdat de Paasvakantie was vervroegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina