Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Vals

13/05/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Vals

Ivan Cairo  

Sheriff zit vergenoegd achterovergeleund in zijn stoel achter zijn grote bureau in De Olifant. Net als een echte cowboy, zijn boots met sporen en al nonchalant geslingerd tussen een stapeltje brieven die hij zojuist heeft getekend. Oppenheimer, IMF, Moody’s, Standards & Poor’s, Islamic Development Bank en nog meer internationale financiële instellingen zullen een brief krijgen. Aan de andere kant van het bureau ligt een stapeltje concepten van diplomatieke nota’s naar president Xi Jinping, premier Rutte, president Erdogan, president Trump, president Macron en president Bolsonaro.

De brieven zijn bedoeld om herschikking van commerciële leningen aan te vragen en de diplomatieke nota's moeten de weg vrijmaken voor kwijtschelding van bilaterale schulden en het aanknopen van nauwere diplomatieke betrekkingen. Met gesloten ogen droomt hij van het zachte pluche in het Presidentieel Paleis. 

Sheriff schrikt wanneer op de deur van zijn werkkamer wordt geklopt en Gaytrie, zijn secretaresse, binnenloopt. "Voorzitter, telefoon. Tis een belangrijk iemand." Santokhi kijkt Gaytrie een beetje boos aan: "Ik zei toch dat ik niet gestoord wilde worden en dat alle telefoontjes moesten worden aangehouden?"

Gaytrie laat zich niet als een klein schoolmeisje wegsturen. Ze piert haar ogen en vormt met haar lippen de naam van de beller terwijl ze naar de draagbare telefoon in haar hand wijst. Na het liplezen is Sheriff direct nuchter; hij grijpt het toestel uit de hand van zijn secretaresse, terwijl hij haar met de andere hand wegwuift. Bij dit gesprek mag ze niet erbij zijn, niemand.

"Hallo, met president...euh...Sheriff."

"Fai go? Na mi, Hoeffie. Heb je een paar minuutjes?"

"Tuurlijk", antwoordt Sheriff en hij gaat rechter zitten in zijn stoel. "What's up?"

"Ik heb je hulp nodig. DNA kan moeilijk worden met dat dossier. Je weet toch dat ik niet heb gestolen?"

"Ja, ik weet. Jij niet, maar y'e leni links y'e leni rechts. Je houdt me op. Weet je hoe lang al ik aan het plein wil zitten? Zonder die leningen was het al lang gebeurd."

"Yere. Un' kan set' wan sani. Bel Roy vo me noh?"

"Welke Roy?"

"Limesgracht, man", zegt Hoeffie ongeduldig.

"Oh, ok. Waarvoor?"

"Zeg Roy: als hij mij tot kroongetuige maakt en bescherming tegen verdere strafvervolging biedt, geef ik hem een grotere vis."

"Welke vis?" vraagt Sheriff.

"Tralala!"

Het blijft een poos stil aan de kant van Sheriff.

"Ben je d'r nog?" vraagt Hoeffie.

"Ay, mi de ete. Ik kan je helpen, maar dan zou je eerst een gebaar moeten maken. Overlopen naar VHP net als Linga."

Sheriff wil nog wat zeggen maar hoort een klap aan de andere kant van de lijn, gevolgd door 'toet, toet, toet, toet, toet'. Hoeffie heeft boos neergelegd.

U begrijpt natuurlijk dat het voorgaande maar 'een verhaal' is, maar het zou me niet verbazen als we dit soort zaken straks op Facebook lezen op die pagina's die bijna elke dag met Breaking News komen dat achteraf echter fake news blijkt te zijn.

Vals is ook het geluid dat de wisselkoersen omhooggaan omdat valutahandelaren dat doen. Iedereen die ooit economieles heeft gehad uit het boek 'De Kern van de Economie' van Arnold Heertje weet dat dit tot stand komt door vraag en aanbod. Ik stel voor dat al de economen die de prietpraat over de wisselkoers verspreiden, na de lockdown een verplichte cursus Heertje krijgen. Die heeft zich bij zoveel stommiteit al een paar keer in zijn graf gedraaid.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina