Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politieke partijen boos om eenzijdig stemadvies

Politieke partijen boos om eenzijdig stemadvies

15/05/2020 22:08 - Wilfred Leeuwin

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi (l) en aanhang op 3 maart bij de start van de Meet the People-campagne.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi (l) en aanhang op 3 maart bij de start van de Meet the People-campagne. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Enkele politieke partijen zijn boos over oproepen van de organisatie 'Stem Slim', die vindt dat een stem op een 'kleine' partij in het nadeel van de VHP zal zijn en in het voordeel van de NDP. De oproepen komen volgens de partijen van VHP-aanhangers. Dat zou blijken uit de manier waarop zij optreden.

'Stem Slim' gaat er vanuit dat de verkiezingsstrijd zal zijn tussen de VHP en de NDP. Deze conclusie is gebaseerd op de uitslag van de verkiezingen van 2015, waarbij de oranje en de paarse partij elk meer stemmen hebben behaald dan andere politieke organisaties. PRO, Alternatief 2020 (A20), DA '91, DOE en de NPS, reageren op de propaganda van deze organisatie, die zich onafhankelijk noemt. 

Kiezers een andere regering willen en Suriname willen redden uit de handen van de NDP, krijgen het advies om op een grote partij te stemmen die de strijd aankan met de paarse partij. "Deze manier van campagne voeren vertoont veel ambivalent gedrag en is misleidend", vindt DA'91-voorzitter Angelic del Castilho. "We merken dat er veel geld in wordt gestopt, wat aangeeft dat er enorme belangen op het spel staan. Het is geen slim advies, maar een advies om niet te stemmen op huidige boeven, maar op boeven die zich al bewezen hebben."

De nogal felle reacties van de politieke partijen komen ook na een programma dat zondag is uitgezonden door Apintie Televisie.  Een lid van 'Stem Slim' en de VHP'er Hardeo Ramadhin, bekend als verkiezingsanalist, stelden daarin dat stemmen op een 'kleine partij' kan zorgen dat er geen nieuwe, niet-NDP-regering komt. In het programma is niet gezegd dat op de VHP moet worden gestemd, maar voor de andere partijen is het duidelijk dat, op basis van de cijfers van 2015 en de vertaling daarvan door Ramadhin en 'Stem slim', het hier om een pure VHP-propaganda gaat.

"Laat niemand ons storten in een nieuw avontuur van vijftig jaar corruptie, patronage, grondroof en moreel-ethische schandalen. Stem niet tegen een partij, maar stem vóór goede en dienstbare leiders, moreel en ethiek, duurzame ontwikkeling, een solide rechtsstaat, behoorlijk bestuur en welvaart voor een ieder, met goede perspectieven voor de volgende generaties", staat in een verklaring van DOE.

Curtis Hofwijks, politiek leider en lijsttrekker van PRO in Paramaribo, concludeert dat de VHP klaarblijkelijk tot het inzicht is gekomen dat de partij zelf echt niet zo groot is om het alleen tegen de NDP te kunnen opnemen en misleidt nu de kiezers met het kleine en grote partijen verhaal om daar munt uit te slaan. Volgens hem is de situatie totaal anders dan in 2015.

"Wij kennen de geschiedenis van partijen die zich nu opwerpen als de redder. We weten precies wat ze wel en niet hebben gedaan. Dat zij nu komen klagen over een stelsel waartegen zij zelf niets hebben gedaan, toen het in hun voordeel werkte, vind ik dan ook ongegrond. Over stemmen die verloren gaan als je niet op een grote partij stemt, denk ik dat dat die vraag pas echt relevant wordt als de VHP, na de verkiezingen met de NDP zal samenwerken", aldus Hofwijks.

Op deze manier wordt de kiezer juist ontmoedigd om te gaan stemmen, vindt Inez Huijzen van A20. "We moeten dat juist stimuleren en mensen ervan bewust maken dat zij moeten stemmen op basis van ideologie. Er zijn nieuwe partijen, met totaal nieuwe en frisse ideeën. A-20 is voorstander van een technisch kabinet na 25 mei. We hebben integere leiders nodig."

"We moeten de kiezer leren een bewuste keus te maken. Er kan pas gesproken worden van kleine partijen wanneer de uitslag daar is en niet nu. De kiezers zijn teleurgesteld, de tijd is rijp voor iets anders. We hebben nu niet nodig dat partijpolitiek de boventoon voert. Laten we eerst aan Suriname denken en de juiste leiders kiezen", zegt de A-20-politica.

Wie uitgaat van de cijfers van 2015, houdt er volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland geen rekening mee dat de situatie nu totaal anders is dan die van 2015. "Het grootste deel van de kiezers gaat nu niet stemmen zoals het dat in 2015 heeft gedaan. Om trends waar te nemen moet je peilingen houden en bij de laatste trends was de NPS de enige partij die significant is gegroeid."

DOE adviseert niet dom te stemmen door zogenaamd slim te stemmen. "Doe gewoon wat goed en nodig is voor een beter Suriname." Parlementariër Carl Breeveld zegt, reagerend op het overlopen van NDP-parlementariër Erwin Linga naar de VHP, dat dit gedrag alleen maar meer deuken geeft aan het vertrouwen dat er zou moeten zijn. Hij wijst er op dat integriteit bij herhaling door politici wordt aangehaald maar dat dit overlopen en het ook nog accepteren toch als een normale zaak wordt gezien. "Dit kan moeilijk als integer worden opgemerkt", zegt Breeveld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina