Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Illegalen zullen harder worden aangepakt

Illegalen zullen harder worden aangepakt

19/05/2020 10:06 - Jason Pinas

Jerry Slijngard (l) en Daniëlle Veira hebben beaamd dat het aantal illegale reizigers steeds groter wordt.

Jerry Slijngard (l) en Daniëlle Veira hebben beaamd dat het aantal illegale reizigers steeds groter wordt. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Buitenlanders die illegaal het land proberen binnen te komen terwijl de grenzen zijn gesloten, worden binnenkort keihard aangepakt. Dit benadrukte kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), maandag tijdens de reguliere Covid-19-persconferentie. Hoe de verscherpte regels eruit zullen zien heeft hij niet gezegd, "maar u kunt uw borst nat maken, want we gaan het niet zo laten".

De druppel die de emmer deed overlopen is een Braziliaanse man die illegaal het land is binnengekomen. Hij is samen met acht anderen aangehouden op Nieuw-Amsterdam. De man is positief getest op het coronavirus. Daarmee is hij het elfde positieve geval in Suriname sinds de eerste besmetting op 13 maart.

In het weekend werd op dezelfde locatie een boot onderschept, waarvan mensen aan land probeerden te komen. Maandag zijn twee boten met vier Guyanezen en zes Brazilianen aangehouden. Deze mensen worden nu door medici gescreend. "U merkt dat we de grenzen op verschillende manieren proberen te sluiten", onderstreepte de kolonel.

Slijngard wees erop dat de overheid enorm veel geld stopt in de opvang en zorg van illegalen die in quarantaine worden geplaatst. Deze plaatsen zouden volgens hem nuttiger kunnen worden besteed aan repatrianten die door gebrek aan ruimte niet teruggehaald kunnen worden.

Tot nu toe zijn er al meer dan honderd mensen opgepakt en in overheidsquarantaine geplaatst. In totaal moet de regering meer dan tachtigduizend US dollar betalen aan de locaties waar deze mensen worden ondergebracht. "Menselijkerwijs doen we dat op dit moment, maar als we zien dat de school te groot wordt, dan begrijpt u dat we uit een ander vaatje gaan tappen."

Bij de nieuwe aanpak zullen volgens Daniëlle Veira, coördinator van het Covid-19-managementteam ook de diplomatieke diensten worden betrokken zodat zaken op een correcte wijze worden afgehandeld. Zowel Slijngard als Veira wijst erop dat het aantal illegale reizigers steeds toeneemt. Het moet daarom een halt worden toegeroepen. Slijngard: "Mensen kunnen niet maar in het land komen en ervan uitgaan dat ze goed behandeld zullen worden omdat Surinamers toch zulke lieve mensen zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina